IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Политика
11:37 | 24 август 2019
Обновен: 05:54 | 3 февруари 2024

Лидерите от Г-7 се събират в Биариц на фона на много неясноти

Темите, които ще се обсъждат във френския курортен град са многобройни

По материала работи: Борис Проданов
Лидерите от Г-7 се събират в Биариц на фона на много неясноти

Година след внезапното американско преобръщане на 180 градуса в Канада, ръководителите от Г-7 се срещат отново в югозападния френски град Биариц за тридневни дискусии, посветени на световните кризи в контекста на неяснотите, подхранвани от позициите на Доналд Тръмп и идването на власт на Борис Джонсън във Великобритания, информира Ройтерс.

 

Този път срещата на лидерите на либералните демокрации (Германия, Канада, САЩ, Франция, Италия, Япония и Великобритания) вероятно ще приключи без заключителна декларация, за да се избегне случилото се през юни 2018 година.

 

Тогава американският президент отхвърли в публикация в Туитър одобрените след продължителни преговори точки на финалната декларация, след като преди това ги беше приел, предизвиквайки гнева на партньорите си.
Сега Франция, която ще поеме през януари от Канада ротационното председателство на Г-7, се опитва да заобиколи препятствието.

 

Друга новост на срещата през 2019 година е, че тя е обявена под мотото "борба с неравенствата" и на нея са поканени много ръководители на страни извън Г-7 като индийския премиер Нарендра Моди и президентите на Чили, Египет, Сенегал, Руанда и Буркина Фасо.
 

Въпреки тази промяна на метода и формата, полето за маневри на Франция се очертава тясно, тъй като Доналд Тръмп е определян от колегите му като все така непредвидим, британският премиер Борис Джонсън е съсредоточен върху Брекзита, германската канцлерка Ангела Меркел предизвика слухове за здравословното си състояние, а италианският премиер Джузепе Конте е обречен да играе роля на фигурант след обявяването на оставката на неговото правителство в контекста на остра политическа криза.

 

Темите, които ще се обсъждат във френския курортен град са многобройни: климат, Иран, миграция, Брекзит, положението в Хонконг и Кашмир, търговската война с Китай, данъците за интернет гигантите - все въпроси, които се очаква да предизвикат ожесточени дискусии и трудно постигане на компромис между седемте.

 

От 1998 година Русия редовно присъства на срещите на Г-7 и групата се преименува на Г-8, припомня Франс прес. През 2014 година обаче Русия под управлението на Владимир Путин бе извадена от Г-8 след анексирането на украинския полуостров Крим от Москва и въведените антируски санкции.

 

Малко преди срещата в Биариц Доналд Тръмп се изказа за възстановяване на Г-8 и завръщане на Русия. Френският президент Еманюел Макрон определи, че би било добре Русия да се върне в Г-8, но при условие, че бъде постигнато съвместно решение с Украйна въз основа на споразуменията от Минск.

 

investor.bg

Коментари

Новини Варна