IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Спорт
10:29 | 21 юни 2017
Обновен: 19:35 | 16 март 2024

Атанас Скатов е първият българин, изкачил най-високите върхове на седемте континента

Уморен съм, но и доволен, сподели алпинистът

По материала работи: Пламен Янков
Атанас Скатов е първият българин, изкачил най-високите върхове на седемте континента

Само броени дни след като се завърна от успешната си експедиция във Хималаите на 20 дни в 16.00ч, местно време д-р Атанас Скатов стъпи на най-високия връх на Северна Америка, вр.Денали/ Маккинли (Аляска,6197м). С това си постижение той постави няколко рекорда:

 

1. Става първия българин успял да завърши проекта " СЕДЕМ ВЪРХА "за изкачване на най-високите върхове на седемте континента на планетата


2. Първия веган в света постигнал тази цел-" СЕДЕМ ВЪРХА ВЕГАН"


3. Само в рамките на 34 дни той успя да изкачи 3 върха на 2 континента- два осемхилядника -вр. Лхотце ( 8516м) на 16.05; вр. Еверест ( 8848м) на 22.05 и един континентален първенец -вр. Денали ( 6197м)

 

Проекта за изкачване на короната от най-високите върхове на седемте континента алпиниста започва през 2013 г с изкачването на 2 от тях -Вр. Килиманджаро ( Африка) и вр. Елбрус ( Европа) .Последваха нови 4 върха -вр. Аконкагуа( Северна Америка), вр. Еверест( Азия), вр.Карстенц-Пирамид (Австралия и Нова Зеландния) и вр.Винсън масив( Антарктида) през 2014г.


Изкачването на вр. Денали беше последния връх в колекцията континентални първенци на Скатов. През 2015г. неговия опит за достигане на върха беше осуетен от фирмата -организатор и той не беше допуснат дори да започне изкачването. Тази година той се отправи към върха сам, без да е част от организирана експедиция. Изкачването започнало на 11.06 продължи 10 дни с преодоляването на 6 височинни лагера и 4000м. положителна денивелация. Климатичните условия не са позволили на алпиниста -веган да достигне върха на 16.06 ,както е било планирано ,и му се е наложило да остане в последния височинен лагер 6 дни. В следобедните часове на 20.06 (местно време) той успя да достигне върха и в момента вече се придвижи към последен височинен лагер.


С изкачването на последния връх Денали Атанас Скатов става първия българин в историята на българския алпинизъм успял да преодолее това предизвикателство.

 

"Чувствам се отлично и съм много щастлив, че успях да завърша този толкова важен за мен проект. Целта ми беше да го направя веднага след Хималаите, за да се възползвам от климатизацията си там. Уморен съм, но и доволен, от това да бъда първият българин стъпил на най-високите континентални първенци на света"-сподели Скатов по сателитния си телефон минути след изкачването на върха.


Първия човек в света, преодолял всички седем върха в тази класация е американеца Ричард Бас, завършвайки ги през 1985г. До 2012 г още около 350 човека са успели да ги изкачат и оттогава до сега няма точна статистика за техния брой. 

Коментари

Новини Варна