IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Спорт
21:41 | 23 март 2018
Обновен: 19:02 | 25 април 2024

България загуби контрола след автогол

Лъвовете отстъпиха на Босна и Херцеговина в първата си среща за 2018 година

По материала работи: Слав Велев
 България загуби контрола след автогол

Националният отбор на България отстъпи с 0:1 на Босна и Херцеговина в първата си среща за 2018 година. Контролата между двата тима се игра за първи път на "Лудогорец Арена" в Разград, който беше 13-ият дом на "лъвовете" извън София. Нелеп автогол на Васил Божиков в 20-ата минута повали "трикольорите", топката рикошира в ръката на защитника и влезе в мрежата на Пламен Илиев. Няколко минути преди края резервата Мартин Райнов получи червен картон, след като доста комично се опита да вкара гол с ръка. Капитанът на Берое получи втори жълт картон и беше пратен предварително под душовете.


Двубоят беше първо домакинство на "лъвовете" далеч от София, от 22 август 2007 година. Тогава отстъпихме с 0:1 на Уелс в контрола, която се игра на стадион "Лазур" в Бургас, а най-добрият футболист на България Ивелин Попов единствен от сегашния състав взе участие в мача срещу "драконите".


Ръководството на Лудогорец се беше погрижило, теренът да бъде в перфектно състояние, въпреки че последните дни валя много сняг в Разград. Ниските температури обаче попречиха трибуните да се напълнят, като половината стадион остана празен.


Родният селекционер Петър Хубчев заложи на схема 3-5-2. Пламен Илиев беше на вратата, а Николай Бодуров, Божидар Чорбаджийски, Васил Божиков бяха централни защитници. Михаил Александров и Петър Занев бяха на двата фланга, а Георги Костадинов, Ивайло Чочев и Георги Миланов, действаха зад Ивелин Попов и Спас Делев.
 

Роберт Просинечки заложи пък на най-доброто, като големите звезди - Един Джеко и Миралем Пянич, стартираха от първата минута.
 

Това беше първи двубой за "лъвовете" от 13 ноември 2017 година, когато победиха с 1:0 Саудитска Арабия в Лисабон.
 

Първият удар беше за Спас Делев, който стреля слабо с левия крак и Шехич спаси. В 12-ата минута Ивайло Чочев с глава прати топката над горната греда след центриране от корнер.


Хубава атака на "лъвовете" в 16-ата минута завърши с удар в гредата на Спас Делев, но реферът отсъди засада.

 
При първата си добра атака в 20-ата минута, гостите поведоха в резултата. Дулиевич изведе Колашинак, който центрира остро, Кондо се хвърли на шпагат с Бодуров, след което топката рикошира в дясната ръка на Божиков и влезе в мрежата за 0:1.

В 23-ата минута капитанът Ивелин Попов даде отличен пас на Георги Миланов, който от много добра позиция стреля в аут.


Михаил Александров пък пропусна сам срещу вратаря в 26-ата минута. Футболистът на Арсенал (Тула) стреля сило, но Шехич изби. Тимът на Босна контраатакуваше доста опасно, като създаваше проблеми на родната защита, която играеше за първи път в тази схема.


Попов нанесе пореден удар от фаул, но без да затрудни стража на босненците. Силен изстрел на Александров в 36-ата минута беше избит от Шехич.

 
Кодро направи невероятен пропуск в 40-ата минута, когато от пет метра не уцели вратата на Пламен Илев.
 

Втората част започна с две промени в състава на Босна. Медунянин и Милошевич замениха Сарич и Кодро.


Пянич стреля над вратата на Илиев в 53-ата минута, след което Чорбаджийски получи първия жълт картон заради неспортсменска проява. Пянич центрира хубаво от фаул, но игра на гостите не успя да нанесе решаващ удар и топката излезе в аут. Кирил Десподов, Мартин Райнов и Симеон Славчев замениха едновременно Делев, Чочев и Миланов.


Младият нападател на "червение" имаше веднага възможност да пробва удар, който беше спасен.


Качеството на играта спадна чувствително през втората част, като липсваха положения и пред двете врати. Студеното време и многото промени в двата състава най-вероятно повлияха за това. Гостите, които имат повече класа в сегашния състав, по-лесно организираха атаки. Страхил Попов и Тодор Неделев също влязоха в игра.


В 88-ата минута Райнов получи червен картон. Халфът на Берое беше изгонен от рефера Франсоа Летише доста комично. Той се опита да изравни след удар с ръка, въпреки че топката беше далеч от тялото му. При последвалото меле топката попадна в Костадинов, който прати коженото кълбо в мрежата, но френският рефер вече беше отсъдил фаул и прати родния футболист под душа.
  
Така България записа първо поражение от Босна, след като досега имахме една победа с 2:1 през август 2008 година. Тогава контролата се игра в Зеница, а двата гола отбеляза Димитър Бербатов. Опитният Станислав Манолев пък беше единственият играч в селекцията на Петър Хубчев, който взе участие при успеха преди 10 години. Футболистът на ЦСКА-София обаче не взе участие в днешния двубой.


Босна пък записа първи успех начело със селекционера Роберт Просинечки. 


Родните национали пътуват утре за Букурещ, от където в неделя летят за Будапеща. Именно в Унгария ще бъде втората проверка на "лъвовете" срещу Казахстан на Станимир Стоилов.


Двубоят на 26 март ще се играе от 19:00 часа на стадион "Панчо Арена" във Фелчут.

Коментари

Новини Варна