IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Спорт
16:13 | 19 ноември 2018
Обновен: 07:35 | 17 април 2024

Щанги, плуване и ММА на върха за октомври във Варна

Наградите бяха връчени в Юнашкия салон

По материала работи: Борис Проданов
Щанги, плуване и ММА на върха за октомври във Варна

Състезателят по вдигане на тежести Христо Христов беше обявен за спортист №1 на Варна за октомври. Щангистът на спортен клуб „Титан“ беше отличен заради олимпийското сребро, което спечели от Младежките игри в Буенос Айрес. Христо Христов беше избран и за състезател номер едно на Спортното училище „Георги Бенковски“.

 

„Един опит ми трябваше още и нямаше шанс, едно кило, ако бях вдигнал повече… Просто така се случиха нещата. Аз си го смятам, че успехът ми е голям, тъй като аз на тренировки имам повече, отколкото той може да си представи, че съм вдигал, аз на самото състезание вдигнах 173 – 206 кг, на тренировка имам 178 – 180 кг съм ги хващал на изхвърляне и 210 тласкане. Можех да го победя доста лесно, но просто така се случиха нещата, явно това ни е било писано“, коментира той.

 

„За догодина чакам по-голям успех, 4 международни състезания ме очакват – две световни – едно за юноши, едно за мъже и две европейски – за мъже и за юноши пак. Много купи, много турнири, страшна работа предстои“, добави Христо Христов.

 

За отбор №1 през октомври беше определен плувен клуб „Астери“. Негови състезатели спечелиха 25 медала от международен турнир в Бургас и 31 медала от турнир в Добрич.

 

„Продължаваме да жънем успехи, рекорди, медали, предстоят ни държавни първенства и очакваме пак да сме и тази година в Топ 3 на България“, каза клубният бос Гергана Василева.

 

В онлайн анкетата, в която гласуват фенове, на първо място с 35,88 % се нареди европейският шампион по ММА за юноши до 77 кг Стефан Опрев. Той е представител на СК „Викинг“, а негов треньор е Димитър Димитров.

 

„Натрупаха ми се състезания, септември месец имах републиканско първенство, след това беше европейското. Имах много труден мач, играх с украинец, беше ми наистина много трудно. Първите два рунда бяха за мен, успях да го излъжа и го заключих“, изтъкна Опрев.

 

„Ще продължавам напред и вече ще се боря за световно първенство догодина при мъжете“, добави той.

 

На традиционната церемония за месец октомври беше връчена специална награда. Тя беше присъдена на варненската състезателка по парашутизъм Иванка Дрингова, която спечели кръг от Източноевропейската купа по парашутизъм и има огромен принос за развитието и популяризирането на този спорт, който преди години е бил изключително успешен за Варна.

 

„Действително, нашият спорт има невероятни успехи в миналото както на местно ниво, така и в национален мащаб. Много силно присъствие имахме на световната сцена, за съжаление, след като дойде демокрацията, абсолютно всички бази в държавата се закриха. Спортът е изключително скъп – самолети, материална база, гориво, което няма как да се не заплаща, но така или иначе все още има хора от моето поколение, които навремето сме скачали, които успяхме да се върнем в спорта“, коментира Дрингова.

 

Отличията по традиция бяха връчени от директора на общинска дирекция “Спорт“ Кристиан Димитров. Той припомни, че предстои реализирането на още значими проекти за подобряване спортната инфраструктура в града.

 

Полина Петрова

 

Още по темата: Спортното училище награди героите си от олимпиадата

Коментари

Новини Варна