IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Спорт
08:20 | 23 октомври 2019
Обновен: 07:13 | 21 април 2024

Eдуард Алексанян: Смятам да взема световния пояс по кикбокс

За мен бойните спортове са начин на живот, не съжалявам и не се лишавам от нищо, тъй като обичам това, което правя, каза боецът на СК „Дрийм“ в рубриката „На спортна вълна“

По материала работи: Слав Велев
Eдуард Алексанян: Смятам да взема световния пояс по кикбокс

Едуард Алексанян е един от най-талантливите и амбициозни български бойци, многократен шампион на България по кикбокс за аматьори в стил К1 и лоукик. Известен е като Mr. Action, тъй като при всяко негово излизане на ринга, без значение дали печели или губи, екшънът е гарантиран. Едуард ще е един от варненските представители в четвъртото издание на бойната гала SENSHI на 26 октомври в Двореца на културата и спорта. Негов съперник ще е един от асовете от школата на кикбокс легендата Петер Артс – Томас Дуве. Зрелищният сблъсък ще бъде по правилата на кикбокс в стил К-1 в категория до 80 кг. Това ще е второто излизане и на двамата на арената на SENSHI. Срещаме се с Едуард броени дни преди бойната гала. Подготовката е в разгара си, а след SENSHI идва и ново голямо предизвикателство за Mr. Action...

 

 

- Едуард, предстои ти поредното участие в бойната гала SENSHI. Как върви подготовката ти?

- Подготовката ми върви много добре, чувствам се в отлична форма. С треньора подготвяме план за игра, обмисляме как ще действаме по време на мача, за да изненадаме съперника.
 

- Очаква те тежък съперник, Томас Дуве е възпитаник на легендата Петер Артс. Какви са очакванията ти за този двубой?

- Съперникът ми е доста силов състезател, но смятам, че няма с какво друго да ме впечатли на ринга. Това, че е от школата на Петер Артс, изобщо не ме притеснява.
 

- А кои са качествата, с които ти го превъзхождаш на ринга?

- Аз съм по-агресивен и по техничен, играя по-разнообразно на ринга, мога да сменя тактиката във всеки един момент.

 


 

- Има ли елементи в стила ти, които искаш да подобриш?

- Целта ми е да увелича скоростта си по време на двубой, както и да повиша силата и издръжливостта си.

 


 

- За втори път в рамките на SENSHI ще излезеш пред варненска публика, това мотивира ли те допълнително?

- Разбира се… Но и отговорността пред варненската публика е по-голяма. Зрителите в залата ще очакват от мен победа, трябва да дам всичко от себе си.

 


 

- Варненската публика приема с голям интерес всяко твое участие. Аплодира и последния ти успех в бойната гала Savages Kickboxing. Разкажи малко повече как стигна до пояса там?

- Играх за пояса на Savages Kickboxing в категория до 80 кг срещу доста силен съперник -  Яну „Канибала“ да Круз. Щастлив съм, че успях да го надвия още във втората минута с нокаут и така трофеят остана тук, във Варна, и в момента се намира в залата на моя клуб „Дрийм“, горд съм от това.

 


 

- В края на годината, в средата на декември, ти предстои още по-важен сблъсък, най-важният в кариерата ти до момента – двубоят за световната титла, който ще се играе във френския град Сейнт Фонс. Може ли да се каже, че участията в тези две бойни гали преди това – Savages Kickboxing и SENSHI, са подготовка за големия сблъсък?

- Абсолютно, така е… Участията в Savages Kickboxing и SENSHI ме поддържат в добра форма, тъй като там излизам на ринга срещу силни съперници. Трябва да трупам победи преди сблъсъка ми за световната титла, тъй като ще играя срещу доста именит състезател. Йохан Лидон е един от Топ 3 в света, много добър кикбоксьор, познат в цял свят. Има над 175 мача, много е опитен. Гордея се, че ще играя срещу такъв съперник, предпочитам да излизам на ринга срещу класни бойци, да се докажа пред тях.
 

 

- А ти на какво ще заложиш в сблъсъка за световната титла срещу този опитен и доказал се съперник?

- Ще го победя с техника, с много мисъл по време на двубоя. Ще разнообразявам играта си, за да не хване стратегията ми за мача, която ще разработим с моя личен треньор Добромир Иванов. Смятам да взема световния пояс и да докажа, че съм най-добрият, да постигна най-големият успех, който български кикбоксьор е постигал.
 

- Това без съмнение ще е един от паметните двубои в твоята кариера. Кой от успехите, които си постигнал до момента, ти е най-скъп?

- Победата ми в Savages Kickboxing. Безценна е за мен, това е първият пояс, който печеля. Както казах, това, че играх пред варненска публика, също много ми помогна да успея, тъй като ме мотивира допълнително.
 

 

- А спомняш ли си първото си излизане на ринга?

- Да, беше през 2013 г. Първото ми излизане беше в рингов стил, фул контакт. Успях да нокаутирам противника си.
 

- Защо избра бойните спортове?

- Предпочетох ги, тъй като учат на дисциплина, на самоконтрол и на уважение към съперника.

 


 

- Защо според теб се повишава интересът към бойните спортове в последните години?

- Защото кикбоксът набира доста популярност в България, има все повече гледания на живо в социалните мрежи.
 

- Смяташ ли, че твоите успехи също допринасят за тази популярност?

- Да… Все пак досега съм се бил само срещу класни бойци и това е голямо зрелище, което няма как да не привлича феновете. Показвам на какво съм способен срещу най-добрите, както и това, че България е на топ ниво в бойните изкуства.
 

 

- Има ли фенове, които те спират по улицата, за да те поздравят или за да ти пожелаят успех?

- Има, да, доста често ми се случва… Повечето са деца, което много ме радва, тъй като с изявите си им давам добър пример. Бойните спортове за мен са начин на живот и се радвам, че хората го оценяват.
 

- Какво ти дава и какво ти отнема този начин на живот?

- В бойните спортове има много лишения, много труд, но точно те мотивират един боец още повече, за да се стреми към победата, да даде всичко от себе си на ринга. Не смятам, че нещо ми отнемат, тъй като това, което правя, го правя със сърце.
 

- Сега, когато знаеш какво е да се занимаваш с бойни спортове, ако имаш възможност да се върнеш назад, би ли поел отново по този път?

- Да, разбира се, нищо не бих променил…

 


 

- За какво мечтаеш оттук нататък?

- Мечтая да стана световен шампион по кикбокс за професионалисти и да докажа, че съм най-добрият.

 

ПОЛИНА ПЕТРОВА

 

 

Видео от интервюто на Полина Петрова и оператора Веселин Чавдаров, вижте тук:

 

 

 

 

Още на тема бойни спортове в рубриката "На спортна вълна":

 

Коментари

Новини Варна