IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Свят
18:39 | 24 август 2016
Обновен: 14:58 | 25 април 2024

Порошенко от парада: Митът за братство с Русия ни дърпа назад!

Украйна празнува 25 г. независимост

По материала работи: Слав Велев
Порошенко от парада: Митът за братство с Русия ни дърпа назад!

За 25 години независимост Украйна не успя да постигне целите, провъзгласени през 1991 г. - най-вече заради "постоянното равнение по Москва", заяви украинският президент Петро Порошенко по повод 25-ата годишнина от обявяването на независимост, цитиран от БТА.

 

"Не бяхме способни да скъсаме с миналото, оплетохме се в клоните на (политическата) многовекторност и седяхме на два стола", каза той на парада в Киев по случай Деня на независимостта. "Постоянното равнение по Москва и вярата в митичното братство, социалистическият светоглед се бяха загнездили в нас, като тежки топузи висяха на краката ни и не ни даваха да се движим напред."

 

Именно Украйна бе инициаторът да се ликвидира Съветският съюз, отбеляза специално Порошенко. "Преди 25 години си избрахме независимо бъдеще, така причинихме онова, което Путин нарече по-късно най-голямата геополитическа катастрофа", заяви той.

 

Президентът на Украйна обвини Русия, че продължава да спъва европейския вектор в развитието на страната му, като се мъчи да й наложи икономическа блокада и води война в Донбас. По думите му през последните 2 и половина години в Източна Украйна са загинали 2504 украински военни.

 

Основен гарант за суверенитета на Украйна са нейните въоръжени сили, а не Будапещенският меморандум, подчерта президентът.

 

Будапещенският меморандум е подписан през 1994 г. от Русия, САЩ, Великобритания и Украйна и затвърждава безядрения статут на украинската държава. Страните се задължават да зачитат независимостта, суверенитета и съществуващите граници на Украйна.

 

В Москва говорителката на външното министерство Мария Захарова заяви за радио "Лайф Звук", че "САЩ постоянно дават указания на украинските власти и управляват ситуацията в страната", предаде ТАСС.

 

"Знаем, че г-н (вицепрезидентът на САЩ Джо) Байдън се обажда в Украйна както у дома си по няколко пъти седмично и дава указания. Това са само официално съобщаваните обаждания. Мога да кажа със сигурност, че повечето обаждания изобщо не се огласяват", каза тя.

 

Според Захарова подобен натиск щеше да е уместен, за да бъде принуден Киев да спазва договореностите от Минск. Щом обаче стане въпрос да се търси от Украйна отговорност за провалянето на тези договорености, "никой не заплашва да бъдат спрени траншовете или да бъдат върнати парите", добави руската представителка.

 

Тази седмица сп. "Атлантик" помести интервю с Байдън, в което американският политик разказва, че Вашингтон е настоявал Порошенко да уволни предишния украински генерален прокурор Виктор Шокин, заплашвайки да не предостави на Киев кредитна гаранция от 1 милиард долара, пояснява ТАСС.

 

DNES.BG

Четете още: Ердоган обеща на Порошенко, че няма да признае Крим

Коментари

Новини Варна