IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
18:24 | 19 февруари 2017
Обновен: 13:07 | 24 април 2024

ЕС и Русия ще се борят за лидерството в износа на пшеница в света през следващия сезон

В Европа се очаква възстановяване на нивото

По материала работи: Юлиян Атанасов
ЕС и Русия ще се борят за лидерството в износа на пшеница в света през следващия сезон

Русия и Европейският съюз се настройват да подновят сериозната конкуренция помежду си за мястото на най-голям износител на пшеница през следващия селскостопански сезон, започващ на 1 юли, коментират анализатори, цитирани от Ройтерс. За световните вносители на зърно, особено държавите от Северна Африка и Близкия Изток, подобна конкуренция в съчетание с мащабните продажби от Австралия може да бъде само от полза, тъй като най-вероятно ще доведе до понижаване на цените. „Ако няма метеорологични изненади, цената на пшеницата на международните пазари ще се понижи до края на лятото. Най-големият проблем за пшеницата е статичната световна търговия и продължаващата борба за дял на световния пазар”, смята президентът на базираната в Чикаго AgResource Co Дан Бас.

През настоящия сезон Русия, ожънала рекордна пшенична реколта през миналата година, се конкурира със САЩ за водещата позиция в световния износ на зърно, докато слабата реколта във Франция извади ЕС от надпреварата. Прогнозата за производството на пшеница в Русия и за тази година е добра, а рекордните запаси от зърнената култура ще стимулират износа и през следващия сезон, убедени са анализаторите. Според Бас запасите от пшеница в Русия ще се удвоят до юли в сравнение с миналогодишните, достигайки рекордните 12-13 млн. тона. „Засега в Русия всичко сочи към повтаряне на сезон 2016-2017 г.”, отбеляза на свой ред риск-мениджърът в INTL FCStone Мат Амерман.

Същевременно в Европа се очаква възстановяване на нивото на производство на пшеница през следващия сезон. Френската компания за пазарни анализи и прогнози Strategie Grains оценява руския износ на пшеница през сезон 2017-2018 г. на 29,6 млн. тона, а този от ЕС – на 28,6 млн. тона. Руските агенции ИКАР и СовЭкон обаче оценяват износа на руска пшеница съответно на 28 и 27 млн. тона. „Изглежда, че географията на руския износ и доставяните количества ще останат приблизително същите и през сезон 2017-2018”, заяви изпълнителният директор на СовЭкон Андрей Сизов. ЕС обаче може да изтласка Русия от доставките за Мароко и да поднови ожесточената конкуренция в Египет, изтъкна той. Австралия също може да възстанови позициите си в Тихоокеанския регион благодарение на рекордната реколта, ограничавайки руските доставки. От Strategie Grains обаче очакват Русия да запази мащабния износ за Бангладеш и да увеличи износа за Турция. Площите, засети с есенници в Русия, са най-големите за последните 7 години, а слабата рубла тогава помогна на производителите. Повишаването на курса й спрямо щатския долар обаче до най-високото му ниво от средата на 2015 г. насам може да доведе до забавяне на темпото на износ. Ниските цени на зърнените култури в САЩ пък накараха фермерите да свият засадените с пшеница площи до най-малкия им размер от над 100 години.

SINOR.bg

 

Четете още: Гърция готви планове за привличане на български туристи

Коментари

Новини Варна