IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
09:59 | 27 февруари 2017
Обновен: 14:10 | 27 април 2024

С ненужно пиене на антибиотици светът губи някои от тях

Мнение на д-р Снежина Маджарска

По материала работи: Юлиян Атанасов
С ненужно пиене на антибиотици светът губи някои от тях

Антибиотиците представляват клас лекарства, неизменно необходими на медицината в почти всички нейни клонове. Те се различават освен по механизма, силата и таргета на своето действие, но също и по това колко ефективни са срещу постоянно нарастващата резистентност на микроорганизмите към тях. Логично е, по-новите молекули да имат по-голям потенциал пред себе си, но това не е правило.

 

Какви са размерите на проблема в световен аспект?

 

Антибиотичната резистентност на бактериите принципно е естествен процес, настъпващ в хода на времето, дължащ се на естествената им еволюция. Под действие на антибиотиците обаче, особено когато те не се използват правилно, мутирането на бактериите се стимулира и те стават все по-нечувствителни към лечението. Резистентността с пълна сила важи още при гъбите, вирусите и други микроорганизми.Днес това е сериозен проблем в глобален мащаб, за който алармират всички организации и специалисти. Няма да е преувеличено да се каже, че поради антибиотична резистентнот медицината през известен период от време „губи“ някои антибиотици. Понякога това важи за качествени и мощни молекули, които обаче са неефективни, поради развилата се резистентност.Това, от своя страна, води до неспособност за лечение на дори банални инфекции, продължително боледуване, усложняване с тежки последствия. С недостатъчно солидна профилактика и лечение, рискови стават хирургичните операции, всички травми, диабетни усложнения и т.н. Всяка година хиляди хора загиват поради този световен бич, като съществуват някои заболявания, които вече са напълно нелечими с противомикробни препарати.

 

Какви са причините, водещи до антибиотична резистентност?

 

 

Не е безизвестен фактът, че често се прекалява с антибиотиците - приемат се без нужда, по-продължително от необходимото или се прилагат излишно силни препарати. Друг проблем е пиенето им без да са изписани от лекар или неспазване неговите препоръки. Това е валидно особено силно за нашата страна. Порочната практика да се приема антибиотик, който е изписан на друг човек, пък било то и за същото заболяване, води до недобри резултати в дългосрочен аспект.

 

Антибиотична резизтентност е факт в цял сват в една или друга степен, включително в нашата страна. Съществуват редица микрооргамизми (Ешерихия коли, Стафилококи, Клебсиела, Туберкулозни бактерии и много други) които циркулират често като мултирезистентни щамове и предизвикват тежки инфекции. От друга страна някои антибиотични класове (Гликопептиди, Цефалоспорини, Хинолони) по-често се асоциират с възникването им. Не по-малък е проблемът с даването на антибитотиците на животни за подсилване на растежа им. Има информация, че това е практика, както и впръскването им във водата, почвите, въздуха. В крайна сметка те достигат до човека, навлизат в метаболизма му и също водят до резистентност.   

 

Спазване на нужните интервали между дозите (ако приемът се забави, концентрацията на антибиотика спада, бактериите компенсаторно се разрастват и впоследствие стават „непобедими“ от следващите дози). Провеждане на пълния курс на лечение, независимо дали е настъпило подобрение по-рано (бактерии могат да циркулират в организма известно време и след изчезване на симптомите). По възможност винаги да се използва по-нисък клас антибиотици. Към „тежката артилерия“ високоефективни нови медикаменти се пристъпва в краен случай.

 

Правилно е лечението с тях да става по антибиограма. Препоръчително е провеждане на лечение с тясноспектърни, отколкото с широкоспектърни антибиотици. Избягване на излишно болнично лечение, особено в реанимационни сектори, където има по-висока концентрация полирезистентни щамове.„Запазването на функциониращи антибиотици“ и откриването на нови е сериозно предизвикателство пред медицината и човечеството. Освен от тях този процес е зависим от всеки отделен пациент, отговорността към лечението му днес, но и с поглед към утрешния ден.

 

puls.bg

Четете още: След смразяващата фотосесия в Дубай: Съд грози руския модел Вики Одинцова

Коментари

Новини Варна