Споразумение: Русия подава ръка на кюрдите в Сирия?
Руското военно министерство отрича за подобна сделка
Публикувана: 20 Mar 2017 | 22:10

Русия се договори с кюрдските Сили за защита на народа да изгради военна база в контролиран от тях район в Северозападна Сирия и ще обучава техни бойци като част от борбата с тероризма, заяви днес кюрдски говорител, цитиран от Ройтерс.Споразумението с Русия е било сключено вчера, а руски войски с бронирана техника вече са пристигнали на мястото в окръг Африн, каза говорителят, цитиран от БТА."Споразумението влезе в сила днес", каза Редур Кселил. По думите му "то е първото по рода си".

 

Той не каза колко руски войници са пристигнали в Джандарис, където се изгражда базата.Говорителят заяви, че Джандарис по-рано е бил обстрелван от турските сили през границата.Малко по-късно обаче Военното министерство на Русия опроверга информацията."Няма планове за разполагане на нови руски военни бази на територията на Сирия", се казва в съобщение на военното министерство, съобщи ТАСС.

 

Сключването на подобна сделка би разгневило Турция, която смята силите за продължение на Кюрдската работническа партия (ПКК).Преди време Турция започна настъпление по част от сирийската граница, за да предотврати по-нататъшни завоевания на силите, които контролират територии в Североизточна Сирия и северозападния район Африн.Силите за защита на народа са съюзник на САЩ в борбата с "Ислямска държава" в Сирия и играят важна роля в подкрепяното от Вашингтон настъпление срещу сирийския град Ракка, крепост на джихадистката групировка.

 

Силите за защита на народа на практика служат като армия на автономните, ръководени от кюрди райони, появили се в Северна Сирия с оттеглянето на държавната власт през 2011 г., съпътстващо избухването на сирийската гражданска война. Те са финансирани от администрациите на тези райони.Не само Турция, а и кюрдските власти в Ирак се противопоставят на групировката, чиито отношения със сирийското правителство са по-нюансирани въпреки историческата вражда, като и двете страни предимно избягват конфликта в шестгодишната гражданска война, отбелязва Ройтерс.

 

Четете още: В.Чернева: България трябва да е активна в дебата между ЕС и Турция

Коментари ( 0 )