IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Свят
15:39 | 19 август 2017
Обновен: 13:13 | 24 март 2024

Три сценария за бъдещето на Украйна

Олигархичният модел на власт, корупцията и руското влияние спъват развитието на страната, посочва анализатор

По материала работи: Слав Велев
Три сценария за бъдещето на Украйна

В периода 2014-2017 г. управляващите в Украйна така и не успяха да превърнат постсъветската олигархична система в европейска и западна демокрация. Трансформацията е неефективна и бавна, а това носи риск, пише политическият анализатор Роман Рукомеда в свой анализ за онлайн изданието EurActiv.com.

 

Няма съмнение, че Русия продължава да оказва влияние върху Украйна с всички възможни налични средства. Кибервойната е основната посока на действие през първата половина на 2017 г. Украинските власти пък често са обвинявани, че използват тази война като основна причина да протакат реформите и трансформациите в страната.

 

Един от основните рискове пред Украйна е възприемането от хората на липсата на ефективни усилия за борба с корупцията на всички нива. По време на срещата на върха ЕС-Украйна в Киев председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер заяви, че Украйна трябва да ускори борбата си срещу корупцията. В противен случай няма да има сериозен напредък в диалога с ЕС по отношение на финансовата подкрепа.

 

По тази причина украинският президент ще се стреми да покаже някои резултати в борбата с корупцията на средно ниво. Въпреки това без големи вътрешни споразумения е малко вероятно да се предприемат реални мерки за борба с корупцията на най-високо ниво, посочва се в анализа.

 

Друг риск пред страната е запазването на олигархичния модел на власт, който не насърчава развитието на силни и прозрачни демократични институции. Президентът Порошенко е критикуван, че играе ролята на главен олигарх в Украйна, като използва политическата си позиция, за да осигури силно влияние върху медиите, различните индустрии, финансовия сектор, сигурността, правоприлагането и съдилищата.

 

В същото време като президент той упражнява неофициален контрол върху донякъде нестабилната коалиция в парламента и върху кабинета на министрите. Следователно всички останали основни олигарси в Украйна сега подкрепят президента или му се противопоставят, което води до няколко предизвикателства и пред икономиката.

 

Третият най-важен риск е откритата заплаха от страна на Русия. Тя присъства не само под формата на военни операции в Донбас, но и потенциално в сферите на икономиката, медиите, информационните технологии и енергетиката.

 

Ясно е, че Русия понастоящем по никакъв начин не е готова да признае независимостта на Украйна и нейното право да реши каква степен на взаимоотношения ще има и каква позиция ще заеме по въпроса за интеграцията с ЕС евроатлантическата общност. Следователно тази сложна ситуация ще продължи доста дълго време.

 

Оптимистичен сценарий

Следвайки декларациите си, Украйна ще засили вътрешните си реформи и трансформации. Освен прилагането на подходи и стандарти на НАТО в сектора на отбраната и сигурността, украинските власти ще започнат истинска и мащабна борба с корупцията, предвижда оптимистичният сценарий, подготвен от анализатора.

 

За тази цел ще трябва спешно да се проведе съдебна реформа и първата вълна от корумпирани високопоставени служители (депутати, министри и заместник-министри, прокурори, съдии и т.н.) ще отидат в затвора след открити съдебни процеси. Върховенството на закона ще се засили и олигархичният модел ще започне да се превръща в демократичен модел.

 

Това би разрушило съществуващите монополни схеми в националната икономика и ще отвори пазарите, правейки Украйна привлекателна за чуждестранните инвеститори. НАТО ще продължи да подкрепя Украйна и ще започне обсъждане на възможността за членство след 2020 г.

 

ЕС ще потвърди, че реформите в Украйна са задоволителни и ще стартира новия план за икономическа подкрепа за Украйна през есента на 2017 г. Русия бавно ще подготви изтеглянето на войските от Донбас под натиска на западните санкции и нарастващите вътрешни проблеми.

 

Песимистичен сценарий

Украйна ще потъне в дълбоки вътрешни противоречия. Борбата за намаляващия размер на държавните ресурси между олигархичните групи ще ескалира, което ще доведе до политическа нестабилност, включително предсрочни парламентарни избори, а защо не и президентски, посочва се в анализа.

 

Ще се стигне до масови вътрешни протести, частично вдъхновени от различни олигархични групи, които пък ще доведат до сериозни вълнения, конфликти с полицията или националната гвардия и цивилни жертви. Украйна може отново да премине към нова вътрешна революция въз основа на войната между различните олигархични групи, които ще се опитат да потърсят подкрепа от външни играчи (ЕС, САЩ и Русия).

 

Това ще направи държавната система още по-малко ефективна и икономическото, социалното и технологичното развитие ще се провалят, както и интеграцията в ЕС и НАТО. Украйна ще следва модела на страните от третия свят, създавайки голям брой рискове за сигурността в региона за всички свои съседи.

 

Русия ще използва тази ситуация и ще се опита да започне нова военна офанзива в Донбас или да установи контрол над украинските власти чрез политически, икономически, медийни и други начини на манипулация.

 

Реалистичен сценарий

Този сценарий е най-вероятният и ще комбинира елементи от другите два. По-вероятно е сегашното украинско правителство да продължи да реформира страната, но с бавен темп, да подготви основанията за контрол над ключови медии, както и да продължи да упражнява контрол над големите икономически и финансови ресурси в страната.

 

Основният политически партньор ще продължи да бъде партията на Националния фронт. Олигарсите ще пренасочат бизнеса на запад. Правителството ще се опита да се бори с корупцията на ниско и средно ниво, но безнаказаността за корупцията по високите етажи на властта ще остане.

 

ЕС и НАТО все пак ще продължат да подкрепят Украйна, но без дълбока интеграция при отсъствието на структурни промени. Украйна бавно ще се движи по пътя на развиващата се демокрация, но пътят ще бъде дълъг и болезнен. Накрая може да бъде постигнато съвместно решение за Донбас в конфликта с Русия, докато въпросът за Крим ще бъде блокиран за неопределено време.

investor.bg

Коментари

Новини Варна