IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Икономика
10:19 | 11 декември 2017
Обновен: 06:32 | 24 април 2024

Непознати могат да говорят с децата през свързани играчки, сочи разследване

Част от популярните преди Коледа умни играчки не са достатъчно защитени

По материала работи: Юлиян Атанасов
Непознати могат да говорят с децата през свързани играчки, сочи разследване

Потребителска група кара големи търговци да премахват редица „свързани“ или „интелигентни“ играчки, които вероятно ще са популярни по Коледа, след като откри проблеми със защитата им и предупреди, че това може да изложи децата на риск, пише The Guardian.Тестовете, проведени от компанията Which? и германската потребителска група Stiftung Warentest, както и от експерти в сферата на сигурността, са открили слабости в играчки с Bluetooth и възможност за връзка с безжичен интернет, които могат да позволят на непознати да говорят на детето.

 

Разследването открило, че четири от седем тествани играчи може да се ползва за комуникация с децата, които играят с тях. Проблемите със сигурността са открити при Furby Connect, i-Que Intelligent Robot, Toy-Fi Teddy и CloudPets.При всяка от тези играчки Bluetooth връзката не е била сигурна, което означава, че експертите не са имали нужда от парола или нещо друго, за да получат достъп до нея. Малко техническо ноу-хау е било нужно, за да се хакнат играчките и да се изпращат съобщения до детето.Когато бъде включено, Furby Connect може да се свърже с всяко устройство с Bluetooth на разстояние от 10 до 30 метра.

 

При i-Que Intelligent Robot разследването разкрило, че всеки може да свали приложението, да намери i-Que в района и да започне да използва гласа на робота като пише в текстовото поле. Играчката е дело на Genesis, която също така направи и куклата My Friend Cayla, която беше забранена в Германия заради притеснения за сигурността."Свързаните играчки стават все по-популярни, но както показва нашето разследване, всеки, който обмисля да купи такава, трябва да внимава“, посочва Алекс Нийл, управляващ директор на компанията за продукти и услуги за дома Which?. “Сигурността трябва да бъде абсолютен приоритет при всяка играчка. Ако не може да бъде гарантирана, тогава продуктът не трябва да се продава“.Which? вече е писала на търговците, като ги призовава да спрат да продават свързани играчки, които са с доказани проблеми в сигурността.

 

"Сигурността на продуктите, които продаваме, е изключително важна за нас. Не сме получили никакви оплаквания от тези продукти, но сме в контакт с производителите, които вече разглеждат препоръките“, посочват в изявление от Argos.“Детската сигурност е топ приоритет и ето защо ние сме създали внимателно Furby Connect и приложението Furby Connect World, за да отговарят на законите за грижа на децата. Уверени сме, че начинът, по който сме създали и играчката, и приложението предлагат сигурно преживяване при игра“, коментират от Hasbro.

investor.bg

 

Четете още: Тереза Мей с оптимизъм за еврокомпромиса по Brexit-а

Коментари

Новини Варна