IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
15:52 | 11 юни 2019
Обновен: 06:22 | 19 април 2024

След хита "Чернобил" – с 35% скочиха посещенията в Припят

Между 100 и 200 души всеки ден влизат в града

По материала работи: Слав Велев
След хита "Чернобил" – с 35% скочиха посещенията в Припят

След излизането на сериала "Чернобил", с 35% са се увеличили туристите, които искат да посетят изоставения град Припят.

 

От години хора от цял свят пътуват до Украйна, за да видят града, станал жертва на най-тежката ядрена авария в света. Днес, само месец след излизането на сериите "Чернобил“, Припят вече се е превърнал в гореща дестинация  - посетителите му са с една трета повече от предишни години.

 

"Много хора ни казаха, че са решили да посетят града, след като са гледали сериала. Сякаш в един момент са пред телевизорите, а в следващия скачат на самолета и долитат до тук“, казва Виктор Корол, собственик на една от агенциите, които развеждат туристи из Припят.

 

За да влезеш в забранената зона ти трябва лицензиран гид. По думите на Корол, най-търсеният пакет е този от 99 долара, който е за еднодневно посещение.

 

Припят е отворен за посещение от 2011 година, но някои части на града, като "машинното гробище" продължават да са абсолютно забранени за външни лица. Туристите най-много искат да се снимат пред изоставения увеселителен парк и на специалното място от което се вижда саркофага, който покрива избухналия Четвърти реактор.

 

Сериите "Чернобил“ докараха между 100 и 200 посетители на ден в Припят. Но според Корол, някои от тях все още се притесняват заради радиацията.

 

"Въпреки че градът е обявен за безопасен, това е първият въпрос, който повечето туристи ми задават. Но тук е напълно безопасно иначе правителството никога нямаше да позволи посещенията“, обяснява той пред CNN.

 

Dnes.bg

 

Четете още:  

 

 

 

Коментари

Новини Варна