Убийствата на жени проблем и във Франция, Макрон със спешни мерки
Демонстрация в защита на жените се проведе в Париж
Публикувана: 7 Jul 2019 | 20:32

Френският президент Еманюел Макрон обеща нови мерки за защита на жените от посегателства на техните съпрузи и приятели на фона на нарастващото безпокойство от случаите на убийства на жени, предаде Асошиейтед прес. В пост във Фейсбук Макрон изброи имената на повече от 50 жени, жертви на домашно насилие, допълвайки, "страната не успя да ви защити".

 

"Насилието, което отне вашия живот, ни отвращава, предизвиква гняв у нас", допълва Макрон и обещава нови мерки и по-добро приложение на вече съществуващите в защита на жените.

Вчера във френската столица се проведе демонстрация срещу насилието над жени. Редица организации станаха инициатори на протеста, след като тази седмица бяха обявени неофициални данни, според които от началото на годината над 70 жени са били убити от техния сегашен или бивш партньор, пише БТА.

 

Актрисата Мюриел Робен обвини Макрон в бездействие, заявявайки, че партньорите, проявяващи насилие, твърде дълго съсипват живота на жени и деца. "Така че, питам Еманюел Макрон: Колко струва животът на една жена? Нищо не се прави.

Срамно е", каза тя пред телевизионния канал Франсенфо.

 

Групи за защита на права на жените във Франция разкритикуваха отношението на френската полиция към жертвите на това насилие. Те настояха за специален служител за случаите на насилие срещу жени във всеки полицейски участък.

 

Броят на смъртните случаи е оценен от активисти, използващи социални медии. Последните официални оценки са от 2017 г. и сочат 130 такива трагични случая за годината.

 

Dnes.bg

 

Коментари ( 0 )