IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
15:29 | 21 април 2016
Обновен: 08:27 | 27 април 2024

Ученици се подредиха във формата на континенти

Децата от ОУ „П.Р.Славейков“ отбелязаха Деня на земята

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

С флашмоб, изложба и рисунки на открито отбелязаха учениците от ОУ „П.Р.Славейков“ деня на земята.

 

 

В проявата се включиха около 600 деца от III до VII клас. Най-големите ученици реализираха флашмоба. С телата си те изписаха контурите на континентите на земята. 

 

Учениците приключиха мащабната проява с изпълнение на песента „We Are the World“ на Майкъл Джаксън и Лайнъл Ричи.

 

 

„Нужни им бяха само няколко предварителни тренировки, за да се справят. За първи път с подобна инициатива отбелязваме Деня на земята, които иначе традиционно честваме в нашето училище, но по различен начин. Правили сме изложби, състезания, викторини, конкурси, но винаги в Актовата зала на училището. Тази година за първи път решихме да направим тържеството на открито. Децата всеки път подхождат много ентусиазирано, включват се с различни идеи, подготвят се вкъщи старателно, заедно с родителите си. Целта е да схванат основната идея, заложена в Деня на земята и да се научат да пазят нашата планета“ – разказа за „Черно море“ Станимира Савова – главен учител в ОУ „П.Р.Славейков“. 

 


„Важното е да пазим природата, това е смисълът на тържеството, да ни го напомни! Земята е наш дом и трябва да я пазим. Не трябва да замърсяваме водите, въздуха, трябва да хвърляме отпадъците в предназначените места, ако има някакъв боклук, дори да не е наш, трябва да го изхвърлим“  – категорични бяха Явор и Калоян от V Г клас, които се включиха във флашмоба. 

 

 

 


За по-малките ученици също имаше занимания в Деня на земята. Някои рисуваха с тебешири на асфалта, други с бои върху листи, трети изрисуваха фланелки с маркери и всички творби бяха на екотематика. В двора на училището беше експонирана и изложба с пана посветени на Деня на земята. „Това е най-големият нерелигиозен празник на планетата. Всяка година го отбелязват повече от половин милиард души по света.  България се включва в инициативата за първи път през 1990 г.“ – показаха знания децата за историята на проявата. 

 

 

 
 
 
 
 


Мотото на деня на земята през тази година е „Милиард действия в зелено“. Акцентът е върху това, че са важни малките жестове на хората за постигане на устойчив начин на живот. 

 

 


Полина Петрова
Снимки Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна