IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
12:38 | 1 юли 2016
Обновен: 07:44 | 21 април 2024

Емил Радев: Публичният разстрел на куче не може да остане ненаказан

Варненският евродепутат реагира остро на прекратяване на наказателното производство от прокурор Георги Манасиев

По материала работи: Слав Велев
Емил Радев: Публичният разстрел на куче не може да остане ненаказан

Публичният разстрел на куче не може да остане ненаказан, заяви варненският евродепутат Емил Радев на среща с журналисти. Изявлението му беше във връзка с прекратяване на наказателното производство по случая от май 2015 г., при който бившият военен Николай Ангелов застреля на ул. „Радецки“ голдън ретривъра на Павлин Анастасов. Според прокурор Георги Манасиев нямало данни убийството да е извършено с особена жестокост. „Скандално е също така твърдението, че кучето било с много малка стойност – около 100 лв. Първо едно куче от такава порода не струва 100 лв. И второ има ли значение цената, когато говорим за отнемане на живот. Много добре знаете с каква любов собственикът отглежда своя домашен любимец, без значение дали го е взел от кучкарник или е дал за него хиляди левове“ – отбеляза Емил Радев.

 



 


Той обяви, че е сезирал по случая главния прокурор. След направена проверка постановлението е отменено от окръжния прокурор и наказателното производство ще продължи. „Смятам да сезирам и инспектората към Висшия съдебен съвет да провери този казус, недопустимо е при наличие на такива доказателства да се прекратява по този начин наказателно производство“ – коментира Емил Радев.


Той цитира заключенията на двете експертизи направени след убийството. Ветеринарно-медицинското заключение е, че причината за смъртта на кучето е „целенасочено, с професионална точност нанесена огнестрелна рана в областта на тила, между задния край на черепа и първия шиен прешлен“. Смъртта е настъпила в период до една минута след изстрела, извършен с малокалибрен пистолет, като е използвана бутилка от минерална вода за заглушител. Изводът от насрочената съдебно-психологическа експертиза на извършителя е, че при него има индикатори за наличие на по-лесна възбудимост и нестабилност. „Искам да подчертая, че кучето е убито в 7 часа сутринта, този човек е пиел кафе на улицата със запасан на колана си пистолет, който по неговите собствени думи носи непрекъснато. Обикновено хората, които посягат на животни, рано или късно посягат и на хора. Помислете си как би реагирал при евентуален скандал с някой друг един човек, който е в състояние да екзекутира брутално куче“ – каза още Емил Радев.  


Той подчерта, че престъпленията по чл. 325 А, Б и В от Наказателния кодекс за насилие над животни са сравнително нови и няма голяма съдебна практика по тях, но Варна до момента е служела са пример. Емил Радев припомни, че има и ефективна присъда, произнесена от Варненския районен съд. Като положителна стъпка в борбата с насилието над животни той отчете и функционирането на зоополиция и отделянето й в самостоятелно звено. 


Полина Петрова

Коментари

Новини Варна