Оборудваха с камери всички автобуси на градския транспорт във Варна
Търсят се средства, за да се обезпечи и външно видеонаблюдение, което да следи трафика
Публикувана: 10 Jan 2018 | 16:26
Снимка Пламен Гутинов, архив

От няколко месеца всички автобуси на градския транспорт във Варна са оборудвани с камери. Това съобщи пред екип на телевизия „Черно море“ инж. Злати Златев – изпълнителен директор на „Градски транспорт“ ЕАД. „Взехме това решение, след като видяхме каква е ползата при тролеите. Те са оборудвани с външно и вътрешно видеонаблюдение вече 2-3 години, всъщност още от закупуването на новите“ – поясни той.


Около 240 са камерите, които са поставени в автобусите – по три в превозно средство. В момента се търсят средства за обезпечаване и на външно видеонаблюдение, за да може да се наблюдава и трафикът и да се вземат оперативни решения, като например да се прави своевременна промяна в интервала на движение по дадена линия съобразно актуалните нужди. 


"Ползите от камерите са много. Често ни търсят и от полицията, за да им съдействаме с нашите видеозаписи за разрешаването на различни случаи. Когато ни дадат конкретна дата и час и ако е минавало наше транспортно средство покрай мястото, което се разследва, ние предоставяме записа. Наскоро ни потърсиха във връзка с издирването на възрастен човек от кв. „Виница“, за който в полицията е постъпила информация, че се е качил на автобус 31. Видеозаписите ни показаха, че той е останал на спирката и не се е качил в автобуса, но, за съжаление, мисля, че все още не е открит“ – каза още инж. Златев. 


Към момента камерите в автобусите не са използвани за разследване на кражби, тъй като активният сезон за подобни инциденти е лятото, когато градът се изпълва с туристи, коментира изп. директор на  „Градски транспорт“. 

 

Полина Петрова, Нина Рускова

 

 

Коментари ( 0 )