IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Новини Варна
14:17 | 24 април 2018
Обновен: 12:20 | 23 април 2024

Инспекцията по труда планира проверки за летните месеци

Приоритетни ще бъдат туристическите обекти със сезонен характер

По материала работи: Борис Проданов
Инспекцията по труда планира проверки за летните месеци

Тенденциите от последните няколко години сочат, че нарушенията по трудовото законодателство у нас намаляват, това заяви за телевизия "Черно море" инж. Иван Иванов, директор на Дирекция „Инспекция по труда“ – Варна.

 

По думите му това се дължи на няколко факта. От една страна е засилената контролна дейност, а от друга - разбирането от страна на бизнеса. Все по-доброто запознаване на работодатели и длъжностни лица с нормативните актове, води до снижаване на броя на констатираните нарушения през последните години, което според инж. Иванов е трайна тенденция.

 

Той уточни, че за летните месеци има планирани проверки, които ще се извършат във всички туристически обекти, като приоритетни ще са тези със сезонен характер. Проверки ще се извършват и непланирано, по сигнали на работници и служители.

 

„Тенденциите за последните пет години са намаляване на грубите нарушения на трудовото законодателство, характеризиращи наемането на лица без трудови договори, полагането на труд повече от допустимото и неосигуряване на междудневни и междуседмични почивки“, отбеляза инж. Иванов.

 

Той изтъкна, че се наблюдава сериозен ръст, свързан с нарушенията в трудовите взаимоотношения с наемането на лица без трудови договори, като във Варна класацията трайно се води от сектора „Строителство“.

 

Сериозен спад се отчита при броя на подадените сигнали от страна на работници и служители. „Преди 7-8 години, когато беше по-сериозен отпечатъкът на икономическата криза върху всички сектори, сигналите при нас бяха средно около 1000 – 1100 на годишна база, за миналата година те са 498. Това показва, че имаме снижение с 50%. Тази година за първото тримесечие те са 113. Болшинството от сигналите са свързвани с неизплатено обезщетение след прекратено правоотношение, или неизплатени заплати в устно договорен размер, а те няма как да бъдат установени, след като не са фиксирани в трудовия договор. Получаваме и сигнали свързани с работното време, те касаят полагане на труд често над допустимите 12 часа“, поясни инж. Иванов.

 

Сумата на наложените санкции спрямо нарушителите за изминалата година възлиза на 2 651 070 лв., каза инж. Иванов, като уточни, че санкциите, налагани по съставени актове от инспекцията на труда за по-леки нарушения са в размер от 100 до 300 лв., а по-сериозните нарушения, свързани с трудови злополуки и наемане на работници без договори, както и нарушения по работното време се санкционират с глоби в размер от 1500 до 15 000 лв.

 

„Фирмите, които бавят заплати категорично намаляват, допълни инж. Иванов. На територията на Варненска област през изминалата година след намесата на дирекция „Инспекция по труда“ са изплатени 4 386 247 лв. забавени заплати на работници и служители от варненски предприятия, уточни той.

 

Смъртните злополуки през 2017 г. на територията на Варненска област са осем, като тенденцията спрямо предходните години е за нарастване, поясни инж. Иванов и отбеляза, че четири от тези осем случая са в сферата на строителството.

 

 

НИНА РУСКОВА

МАРИАНА СТОЙКОВА

Коментари

Новини Варна