IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Начало
07:26 | 10 юли 2014
Обновен: 10:10 | 24 април 2024

900 българи са одобрени за работа в ЕС тази година

900 българи са одобрени за работа в ЕС тази година

По материала работи: Златина Добрева
900 българи са одобрени за работа в ЕС тази година

Около 900 души са били одобрени за започване на работа в страни членки на ЕС през първата половина на 2014 г. със съдействието на Агенцията по заетостта, като основните сектори, в които българите отиват да се трудят, са били селско стопанство и туризъм. Това съобщиха от Агенцията по заетостта, цитирани от БТА.
Най-предпочитани дестинации за българите за работа в ЕС са били Испания, Германия, Великобритания, Австрия и Гърция. В Германия целогодишно се предлагат свободни места за българи в областта на туризма, уточниха от АЗ.
Информация за работа в другите страни членки на Европейски съюз може да се намери в портала на мрежата Европейски услуги за заетост EURES в рубриката "Търсене на работа", допълват от агенцията.
Служителите на АЗ чрез лични консултации и интернет страницата на EURES България осигуряват актуална информация на българите, които имат желание да започнат работа извън страната, относно наличието или липсата на определени работни места в конкретни държави членки на ЕС, данъчната и осигурителната система, евентуалните административни специфики, признаването на дипломи и квалификация и др.
Експертите от АЗ препоръчват заминаващите да се запознаят предварително с публикуваната информация и да се консултират с български EURES-съветник, който отговаря за съответната държава. EURES-съветниците са служители на Агенцията по заетостта и данни за контакт могат да се намерят в интернет страницата на АЗ, както и във всички бюра по труда в страната, уточняват от Агенцията по заетостта.

Коментари

Новини Варна