IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Начало
12:55 | 15 август 2014
Обновен: 10:12 | 24 април 2024

Купуваме още газ заради кризата Русия-Украйна

Купуваме още газ заради кризата Русия-Украйна

По материала работи: Златина Добрева
Купуваме още газ заради кризата Русия-Украйна

Допълнителни пари ще бъдат отпуснати от правителството за допълване на газохранилището в Чирен, съобщи служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов при представянето на екипа си. По думите му запълнен е 75% от капацитета му, което осигурява потреблението на природен газ за около 60-90 дни и дори за 120 дни, но в зависимост от атмосферните условия.
Подготовката на Чирен е част от мерките, които страната ни взема във връзка с приетото от украинското правителство решение за спиране на транзита на руски газ за Европа като част от санкциите на Киев към Русия.
Друга възможност за доставки ще е съществуващата газова връзка с Гърция.
Щонов заяви, че служебното правителство ще работи за подобряване на работата и независимостта на енергийния регулатор ДКЕВР. Комисията да стане надпартийна и да се избира от Народното събрание, препоръча служебният министър.
За да стане ДКЕВР по-независим орган, трябва да помогне и Енергийният борд, който се очаква да бъде обявен до седмици.
Министерството на икономиката и енергетиката започва да подобрява ефективността в управлението на държавните компании и част от тези мерки е промяната в ръководството на Българския енергиен холдинг, обясни министърът.
В Търговския регистър вече е подадено заявление за промяната, която предвижда освобождаването на Георги Христозов от Съвета на директорите. Той ще бъде заместен от зам.-министъра Антон Павлов. Христозов обаче остава в управлението на "Мини Марица Изток".
При представянето си Павлов коментира, цитиран от dnes.bg, че приоритет в работата му ще е подобряването на прозрачността при управлението на държавните дружества. Ще бъде направен и анализ на търговете за продажба на електричеството. Ще се работи и за междусистемните газови връзки, като приоритет е Гърция, както и подготовката за зимата.
Дефицитите в НЕК растат с 500-600 млн. лева годишно и рано или късно трябва да се стигне до баланс в цялата енергийна система, обясни още Щонов. Той посочи, че мерките трябва да са комплексни и повишаване на цената е само една от тях. Министърът обаче не пожела да коментира с какъв процент би било приемливо да се увеличи цената с думите, че това е в правомощията на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Той обаче призна, че увеличение от 20% би било прекалено много за него като гражданин.
Щонов коментира и развитието на големи проекти в енергетиката. Според него изграждането на седми блок в АЕЦ "Козлодуй" може да се окаже рисково за страната, особено при положение че стойността му е 15% от брутния ни вътрешен продукт. Споразумението с Westinghouse предвижда, след като блокът заработи, "заемът да тежи на България".
„Анализът за този проект не може да приключи за два месеца и следващото правителство ще се заеме с него“, допълни още Щонов. Той обаче беше категоричен, че служебното правителство е взело мерки да не се предприемат действия в ущърб на държавата по този проект.
По мнението на икономическия министър "Южен поток" не е толкова рисков проект, колкото е новият блок в "Козлодуй". Според министъра е много добре проектът да се реализира, но повтори, че това може да стане само ако изпълни изискванията на ЕС.
В екипа на Щонов за икономическите въпроси ще отговаря зам.-министърът Ирена Младенова, която беше зам.-министър в служебния кабинет на Марин Райков. При представянето си тя поясни, че първи приоритет в работата й ще бъде ОП "Конкурентоспособност", за която има "притеснителни сигнали" от бенефициенти и от други партньори при управление на европейски средства.
Младенова ще работи и за бърз старт на ОП "Иновации и растеж" и в помощ на малкия и средния бизнес.
Ресорът „Туризъм“ остава част от МИЕ и се поема от досегашния зам.-министър Бранимир Ботев. Той повтори, че ще работи по популяризиране на страната като целогодишна дестинация. Ще бъде стартирана и програма за привличане на българските туристи към българските курорти и туристически атракции.

Коментари

Новини Варна