IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Начало
15:47 | 4 юни 2014
Обновен: 16:29 | 27 февруари 2024

Плевнелиев подкрепи Обама за увеличаване на военните ни разходи

Плевнелиев подкрепи Обама за увеличаване на военните ни разходи

По материала работи: Златина Добрева
Плевнелиев подкрепи Обама за увеличаване на военните ни разходи


Президентът Росен Плевнелиев откликна позитивно на призива на американския си колега Обама за увеличаване разходите за отбрана на страните от НАТО, пише news.bg.
На срещата на върха на НАТО в Уелс през есента България трябва да препотвърди ангажимента си в рамките на Алианса за достигане ниво на разходите за отбрана и сигурност от 2 на сто от БВП, коментира държавният ни глава във Варшава, където се отбелязват 25 години от началото на демократичните промени в Полша.
Не може, по думите му, да се оправдаваме само с икономическата криза. Ние трябва да работим за своята сигурност, а това означава и инвестиции.
Според президента, страната ни трябва да бъде по-активна при реализацията на съвместни отбранителни проекти с партньорите от НАТО. Плевнелиев е на мнение, че България може да изпълнява съвместно с Румъния и Турция задачите по охрана на въздушното пространство в региона на Черно море.
„България не може да стои настрана от процеса на интеграция, който протича в момента", подчерта Росен Плевнелиев и изтъкна примера на държавите от Вишеградската група и Балтийските страни, които вече имат много добре работещи съвместни проекти и програми.
„Президентът Обама посочи много ясно, че Америка стои твърдо зад своя ангажимент към демократичните държави, членки на НАТО. Всяка една страна обаче трябва да направи необходимото, защото сигурността не се подарява, тя трябва да бъде изработена със съвместни, колективни усилия", каза още Росен Плевнелиев.
Той не подмина и енергийната тема, като отбеляза, че България трябва да поеме ясни ангажименти за своята енергийна сигурност и диверсификация.
Българският държавен глава е категоричен, че е крайно време проектите за газовите интерконектори със съседните ни страни да се реализират, тъй като осъществяването им ще намали енергийната зависимост на България.
"Отдавна говорим, че търсим алтернативни доставчици на газ, крайно време е да положим усилия за това", допълни президентът и даде примери с Полша, Хърватия и Балтийските страни, които работят за ограничаване на енергийната си зависимост чрез изграждането на собствени терминали за втечнен газ, които ще осигуряват доставки от различни страни.
"Плаващ терминал за втечнен газ или стационарен в Гърция е работеща идея за България и региона и за нея трябва да се положат максимални усилия", заяви президентът и изрази надежда този проект да се осъществи.
Българските политици, по думите му, трябва да обяснят честно на гражданите, че в световен мащаб цените на енергията няма да се понижават.
"Държавите полагат усилия да стартират национални програми за енергийна ефективност, това е пътят за решаване на проблема с високите цени на енергията генерално, които няма да спадат през следващите години. Като знаем това, трябва да помогнем на хората сметките им да намалеят чрез инвестиции в енергийна ефективност", припомни Плевнелиев любимата си тема.

Коментари

Новини Варна