IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Начало
18:31 | 14 юни 2014
Обновен: 12:15 | 15 април 2024

За или против смяна на името на града ще гласуват утре жителите на Черноморец

За или против смяна на името на града ще гласуват утре жителите на Черноморец

По материала работи: manager
За или против смяна на името на града ще гласуват утре жителите на Черноморец

Утре жителите на гр.Черноморец гласуват на референдум с въпрос: "Желаете ли да се възстанови старото име на гр. Черноморец – Св. Никола". Те ще гласуват в две избирателни секции за или против смяната на името на града, каза Иванка Кирязова, председател ОИК Созопол пред радио Фокус. Тя обясни, че на предните избори са гласувалите общо 1 191 души, което означава, че за да бъде успешен референдумът трябва в неделя да са гласували минимум 1 191 и повече от половината да са гласували за смяна на името.
"Ако са гласували повече от минимум 596 души, означава че референдумът е успешен и ще следва промяна на наименованието", каза тя.
Застъпници няма, а секционните комисии са назначени с решение на ОИК Созопол. Кирязова допълни, че ден за размисъл би трябвало да има, макар че законът не го предвижда. Всичко по подготовката за референдума е нормално, а изборният ден започва в 6 часа утре.
„Черноморец е готов за провеждането на референдума”, каза кметът на града Добри Добрев. Общината е провела информационна кампания, за да информира жителите за провеждането на референдума. Той припомни, че до този референдум се е стигнало след като е създаден обществен съвет от над 50 души, които са поискали да бъде върнато старото име Св. Никола. Кметът Добрев, заедно с градоначалника на Созопол Панайот Рейзи, са решили, че референдумът е най-демократичния начин да се допитат до хората, за да видят желанието им.
Рейзи бе категоричен, че смяната на името на Черномроец няма да попречи на туристическия сезон.
"Това си го решават жителите на града. Те да не забравят, че когато градът се е казвал Св. Никола, без да ги попитат са сменили името на Черноморец, така че в неделя те нека да преценят дали Св. Никола ще им носи повече късмет или Черноморец. Този град е техен, нека те да решат", каза Рейзи.

Коментари

Новини Варна