IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Начало
07:43 | 19 май 2014
Обновен: 03:58 | 27 април 2024

Нивото на Дунав ще се покачва още

Нивото на Дунав ще се покачва още

По материала работи: Златина Добрева
Нивото на Дунав ще се покачва още

Нивото на водата в българския участък на река Дунав ще се покачва до края на седмица. Най-тежко ще е положението в четвъртък и петък, заяви изпълнителният директор на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав Георги Георгиев по БНР.

"Продължава да се покачва нивото в долната част на българския участък и това ще продължи до края на седмицата. Това сме го съгласували с колегите от Румъния, които също следят движението на водните маси, които идват от Сърбия. По техни прогнози Железни врати 1 и 2 очакват да изпуснат по-голямо водно количество през следващите дни, което трябва да премине през българския участък от реката," съобщи той.
Георги Георгиев заяви още, че дигата на реката е много стара и препоръча цялостна проверка и където има слаби места, своевременно да се укрепят.
В Брегово, общината, която първа посреща високите води на Дунав след Железни врата, вече има поражения на земеделски земи и стопански сгради. Хиляди декари за четвърти ден са под вода.
Според кмета на града, инж. Милчо Лалов, напрежението около брега на Дунав остава. "Реката в момента е в коритото си, но продължават да прииждат води от сръбска територия и са опрели на голяма височина до изградените защитни съоръжения", заяви той.
Кметът съобщи, че се извършват денонощни дежурства, доброволните формирования са в готовност, пълнят се и чували с пясък. Има готовност за евакуация на около 150 души, които живеят в застрашените от наводнение места, ако това се наложи.
Кметът добави, че къщите в района имат застраховки.
"Във Видин и в Лом са въведени трите степени на плановата защита при високи дунавски води, изграждат се временни диги, за да се защити градът, особено на база опитa ни от 2006 година, когато Видин беше залят," успокои областният управител Кръстьо Спасов.
Нивото на река Дунав е 810 см край Видин, вчера е било 830, но според прогнозите ще има повишение дори и леко. Кръстьо Спасов допълни, че след 930 см нивото на реката се приема за критично.
Директорът на Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Николай Николов заяви, че към момента обстановката около българския участък на река Дунав е сравнително спокойна.
В Сърбия жертвите в резултата на наводненията надхвърлиха 40 души, вероятно ще станат повече след отдръпване на придошлите води. В Чехия има двама загинали, наводнения има в Източна и Северна Чехия. Наводнения заплашват Южна Полша, където нивото на реките рязко се покачи заради проливните дъждове, предаде РИА Новости.

Коментари

Новини Варна