IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Начало
10:15 | 3 юни 2014
Обновен: 12:39 | 15 април 2024

9 от 10 лекари заминават в чужбина след дипломирането си

9 от 10 лекари заминават в чужбина след дипломирането си

По материала работи: Златина Добрева
9 от 10 лекари заминават в чужбина след дипломирането си

Проблемът с недостига на кадри в здравеопазването ще стане много осезаем след около 6 г., коментира проф. Цекомир Воденичаров.
На всеки 10 дипломирани лекари 9 заминават в чужбина веднага след дипломирането си, сподели в Сутрешния блок на Bulgaria On Air деканът на Факултета по Обществено здраве към Медицинския университет Цекомир Воденичаров. Той коментира, че преди 2- 3 г. съотношението е било на всеки 10 – 5 да търсят реализация зад граница. Подобна тенденция се наблюдава и при дипломираните медицински сестри, които  ще се превърнат в "изчезващ вид". Той подчерта, че проблемът с т.нар. „кадрова обезпеченост“ ще се открие с изключителна тежест до 5-6 г.
Проф. Воденичаров подчерта, че по отношение на здравеопазването България е на кръстопът и трябва да избере едно глобално решение и промяна.
На въпрос на водещия Иван Нончев дали средствата за здравеопазването са прекалено малко или проблемът е в това, че не се разпределят ефективно - Воденичаров посочи, че „на пръв поглед средствата не достигат, но на втори – те се разпределят и неефективно“.
Експертът подчерта, че неефективното разпределение се прави не само поради некомпетеност и неподготвеност на ръководните кадри, но и поради механизмите на системата, „които така или иначе обричат тези, които са в ръководството да се подчиняват на неща, които ги вкарват в тунел, в който няма светлина“.
Воденичаров подчерта, че здравният министър трябва да е отговорен преди всичко за това да има дългосрочна концепция за здравеопазването, какво ще се случи след 4-5 г.
Той подчерта, че същото важи и за шефа на Здравната каса, който освен компетенции, трябва да има свобода да взима решения.

bgonair.bg

Коментари

Новини Варна