IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Начало
16:57 | 16 юни 2014
Обновен: 12:42 | 15 април 2024

Правителството хвърля оставка утре, ако КСНС посочи дата за вота

Правителството хвърля оставка утре, ако КСНС посочи дата за вота

По материала работи: Пламен Янков
Правителството хвърля оставка утре, ако КСНС посочи дата за вота

Ако на Консултативния съвет по национална сигурност се стигне до дата за предстоящите предсрочни парламентарни избори, правителството ще подаде оставка още утре. Това каза депутатът от левицата Мая Манолова на пресконференция в Кюстендил. Нейните очаквания от утрешното заседание на КСНС са да бъде насрочена дата за предсрочните избори, съобщи Dnes.bg.

Манолова посочи, че освен това очаква да бъде постигнат консенсус по най-важните за България приоритети, свързани с бюджета на държавата за следващата година, за финализирането на споразумението с ЕС за следващия програмен период и за важни инфраструктурни проекти в енергетиката и в други сфери.
„В държавата трябва да има приемственост, предвидимост и последователност. Важно е не просто как ще приключи меренето на силите между политическите сили в днешния ден, важно е как ще отидем към утрешния ден, защото живеем в една обща държава. Хората, които ни подкрепят, са едни и същи и им дължим наистина приемственост между парламентите и правителствата, за реализиране на най-важните проекти”, заяви Мая Манолова.
Според нея това, което днес е нужно на политиците, е диалог, разговор и постигане на съгласие по важните за българските граждани теми. „Надявам се, че въпреки предварителните заявки от ГЕРБ ще успокоят и тона за утрешното заседание, за да се стигне наистина до съгласие. Ние от БСП дадохме добър пример", коментира тя. По думите на Манолова оставката ще бъде подадена без напрежения по улиците и многохилядни митинги. Това според нея е начин да се покаже, че властта не е на всяка цена и не е просто пребиваване в управлението в името на едни или други интереси.
Манолова уточни, че всички важни политически актове на държавата са в резултат на политическата воля на всяка една от партиите. "Формално погледнато - да, правителството можеше да подаде оставка, можеше други партии да се пробват да реализират мандат - една дълга парламентарна процедура, за която утре очаквам при президента всеки да заяви първо, че няма да ползва мандата, на който има право, след като това правителство подаде оставка, и второ - оставката на правителството да бъде съобразена с хоризонта на предстоящите избори", заяви зам.-председателят на НС.
Манолова допълни, че процедурите не са формално юридически, а имат своя политически характер. "Той се изразява в следното - утре да се постигне съгласие за датата на изборите, след което вече от формална страна - и да подаде утре правителството на Орешарски оставка, ясно е за всички, че то ще продължи да работи колкото е нужно, за да бъде спазен конституционният срок от два месеца преди насрочените избори. Президентът трябва да разпусне парламента, да назначи служебно правителство. Нека да не смесваме юридическата и чисто политическата страна на този въпрос и да е ясно, че най-важното в момента е политическата воля между партиите", каза Манолова.
Тя коментира, че до предсрочните парламентарни избори се стига поради липсата на единно разбиране между двете подкрепящи правителството партии относно хоризонта на правителството и провежданите политики. Тя посочи, че БСП спокойно може да отиде на предсрочни парламентарни избори и да заяви за следващия мандат приоритетите, с които няма да се прави компромис.

Коментари

Новини Варна