Варна °
fallback
Начало
18:54 | 23 юни 2014
Обновен: 23:50 | 10 май 2025

Какви предпазни мерки да вземем след наводнение

Какви предпазни мерки да вземем след наводнение

По материала работи: Ставри Таргов

От кметството в "Аспарухово" разпространиха информация за профилактика след наводнения. Проливните дъждове през последните дни предизвикаха  наводнения в определени населени места на територията на цялата страна. Това води до опасност от заразяване на питейната вода и хранителните продукти, както и до замърсяване на битовата и производствена среда с тиня, отточни води, органични отпадъци и др. В тази ситуация се понижават стандартите на личната и обществена хигиена. Всички тези фактори могат да доведат до възникване  на здравно – хигиенни неблагополучия, хранителни отравяния и епидемични взривове.Хората често не са подготвени за подобни бедствени ситуации. Това налага необходимостта те да бъдат предварително информирани за най – важните профилактични мероприятия, които биха свели до минимум потенциалния здравен риск:1. При влошаване качествата на питейната вода да се използва преварена или фабрично бутилирана вода.2. Да не се ползва водата от местни водоизточници /кладенци, бунари/ до овладяване на бедственото положение. Използването им трябва да става след извършване на щателна дезинфекция, както на водата в тях, така и на съдовете за изчерпването й.3. Да се поддържа стриктна лична хигиена / миене на ръцете  преди хранене и след ползване на санитарния възел /.4. При наводняване на помещения в домакинствата, да се организира почистването и дезинфекцирането им.5. Да се извърши щателно почистване и дезинфекция на съдовете и изваряване на приборите за хранене.6. Да не се използват хранителни продукти, които са съхранявани в наводнените   помещения.7. След наводнения съществува опасност от възникване на заразни заболявания. При поява на симптоми, като: температура, отпадналост, болки в мускулите, обриви, жълтеница, диария, гадене, повръщане и др., да се потърси своевременно медицинска помощ и да не се прибягва до самолечение.8. При хора, преживели стресови ситуации могат да се появят промени в емоционалното им състояние /фобии, депресия, връщане на спомени от бедственото положение/. Могат да се появят и нервно – вегетативни смущения, като зачервяване на лицето, сърцебиене, изпотяване, студени крайници и др. При възникване на такива оплаквания е необходимо да се направи консултация с психолог или психиатър с цел превенция на по - тежки психични  отклонения. 9. При нанесени щети в хранителни обекти /търговски, складове и предприятия за производство на храни и др./, да се уведомява незабавно  съответната Районна здравна инспекция и Българска агенция по безопасност на храните за последващ оглед на място и вземане на съответни мерки за предотвратяване на хранителни заболявания.       МЕРКИ  ЗА  БЕЗОПАСНОСТ, ПОЧИСТВАНЕ И  ДЕЗИНФЕКЦИЯ  НА ЖИЛИЩАТА , ПОСТРАДАЛИ  ОТ  НАВОДНЕНИЯТА 1.  Предприемане на мерки по отношение на храните: ДА  СЕ  УНИЩОЖАТ следните храни, засегнати от наводненията: Месо, месни продукти, мляко, млечни продукти, риба и яйца; Отворени консерви или опаковки с храни; Домашно консервирани храни; Всички храни в картонена, хартиена или целофанова опаковка или обвити с фолио; Подправки, кафе, какао и други подобни опаковани в метални кутии; Всички консерви с увредена опаковка; Бутилирани напитки и храни, в опаковки затворени с капачки или запушалки. ПРЕСНИТЕ ПЛОДОВЕ  И  ЗЕЛЕНЧУЦИ, залети от наводненията, да се консумират при следните условия: Картофи, моркови, ябълки и други твърди плодове, трябва да се измиват щателно, да се обелят и да се консумират след преминаване на топлинна обработка; Цитрусовите плодове трябва да се измиват щателно и да се обелват преди консумация; ДА  НЕ  СЕ  ДОПУСКА  КОНСУМАЦИЯТА на залети листни зеленчуци, както и на такива с увредена повърхност. СТЕРИЛИЗИРАНИТЕ  КОНСЕРВИ, засегнати от наводненията, могат да се използват при спазване на следната процедура : Премахват се хартиените етикети; Опаковките се измиват щателно с четка, топла вода и миещ препарат, след което се дезинфекцират с дезинфекционен разтвор и се изплакват с чиста вода; Изсушават се преди отваряне или съхранение; Поставят се етикети с изписана дата на трайност. Препоръчва се преди консумация консервираната храна да се доведе до завиране.2. Да се извърши изгребване на тинята и наносите от засегнатите площи;3. Да се извърши почистване и саниране / механично измиване и дезинфекция / на всички залети помещения;4. Предприемането на мерки по отношение на засегнатите от наводненията прибори, посуда и инвентар, е в зависимост от материала, от който са изработени: изработените от порести материали като дърво, пластмаси, каучук и еластомери, както и тези с нарушена повърхност, да се унищожат и да не се допускат за употреба;изработените от метал, порцелан, керамика или стъкло, да се подложат на щателно измиване с четка, топла вода и миещ препарат, след което да се дезинфекцират чрез изваряване за 10 мин. или потапяне в дезинфекционен разтвор;Спазването на тези мерки би снижило риска от възникване на хранителни отравяния или заразни заболявания.

Автор на статията:
Ставри Таргов
0 коментара
fallback
fallback