IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Начало
05:42 | 15 август 2014
Обновен: 13:59 | 15 април 2024

9 държави показват творчество на "Златен делфин 2014"

9 държави показват творчество на "Златен делфин 2014"

По материала работи: Златина Добрева
9 държави показват творчество на "Златен делфин 2014"

Трупи от 9 държави ще покажат творчеството си на международния куклен фестивал „Златен делфин“. 16-ото издание на престижната проява е от 1 до 7 октомври, но участниците вече са известни. Със свои представления ще се изявят актьори от Израел, Италия, Испания, Южна Корея, Франция, Грузия, Полша и Португалия. Имиджа на родната школа ще бранят 9 театъра - Държавен куклен театър - Бургас, Столичен куклен театър – София, Театър „Ателие 313” – София, Държавен куклен театър – Сливен, Държавен куклен театър – Видин, Държавен куклен театър – Варна, Държавен куклен театър – Стара Загора, Държавен куклен театър – Пловдив, и Театрална компания “Puppet’s Lab” – София. 12 представления в програмата са за деца, 8 – за възрастни.
„Подготовката на фестивала е в пълен ход. Селекцията вече е готова, селекционер е Богдана Костуркова. Смея да твърдя, че тази година имаме изключително силна програма от чужбина. Не че други години е била слаба, просто сега успяхме да поканим наистина много стойностни чуждестранни трупи. От предварителната програма отпадна Германия поради нещастен случай в трупата им. На тяхно място се включи Израел“, каза за „Черно море“ Вера Стойкова, директор на Държавния куклен театър – Варна.
Варненската трупа ще се представи с 3 постановки - „Малки вълшебници“ за деца и „Професия лъжец“ и „Мълчаливи предания“ - за възрастни. Ще припомним, че „Професия лъжец“ на режисьора Теди Москов получи награда ИКАР 2014 за най-добър спектакъл на сезона.
Богата е и паралелната програма на фестивала. В нея са включени уъркшоп за деца „Рисуван театър“ с ръководител Дамян Дрошч от Полша, както и изложби на традиционни азиатски кукли на театри от Южна Корея и Тайван и на сценографски проекти на абсолвенти от класа на проф. д-р Васил Рокоманов и преп. Силва Бъчварова – преподаватели в Национална художествена академия – София. Също в рамките на феста ще бъде представена книгата на проф. д-р Васил Рокоманов „Куклена сценография за вълшебна приказка”. Ще бъде прожектиран и филмът за Аугусто Корниани „Кукларят от Мантуа”, дело на Културната асоциация „Театрален център Корниани“, Италия.
Юлиян Атанасов

Коментари

Новини Варна