IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Начало
21:32 | 15 май 2015
Обновен: 22:44 | 28 април 2024

Осъдиха приближен на Бин Ладен на доживотен затвор

Саудитски гражданин, когото американските власти смятат за един от най-приближените съветници на Осама бин Ладен, бе осъден на доживотен затвор от федерален съд в Ню Йорк

По материала работи: Пламен Янков
Осъдиха приближен на Бин Ладен на доживотен затвор

Саудитски гражданин, когото американските власти смятат за един от най-приближените съветници на Осама бин Ладен, бе осъден на доживотен затвор от федерален съд в Ню Йорк заради ролята му в смъртоносните атентати срещу посолствата на САЩ в Кения и Танзания през 1998 г., предаде Ройтерс. 

Халед ал Фауаз получи присъдата си, след като през февруари бе признат за виновен от съда по четири обвинения за заговор. Той не бе конкретно обвинен, че е планирал или участвал в бомбените атаки срещу двете посолства, при които загинаха 224 души, а над 4000 бяха ранени. 

Вместо това прокурорите го обвиниха, че като ключов сподвижник на Бин Ладен в Лондон е разпращал убийствени закани до медии, като по-специално е помогнал светът да узнае за декларацията на лидера на покойния лидер на Ал Кайда от 1996 г., с която той обяви война на САЩ. 

Според други обвинения той е ръководил лагер за обучение на терористи и терористична клетка, а също е изпращал доставки на членове на Ал Кайда в Африка. Ал Фауаз бе екстрадиран в САЩ от Великобритания през 2012 г.

Коментари

Новини Варна