IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Начало
17:40 | 24 юли 2015
Обновен: 00:02 | 3 май 2024

Чудотворна вода избликна на Плиска

При разкопките на Свещения кладенец на Голямата базилика в Плиска са се появили първите капки от „чудотворната вода", съобщиха от Националния исторически музей.

По материала работи: Пламен Янков
Чудотворна вода избликна на Плиска

При разкопките на Свещения кладенец на Голямата базилика в Плиска са се появили първите капки от „чудотворната вода", съобщиха от Националния исторически музей.

„България ще започне да се оправя след 10 август, когато премиерът Бойко Борисов бъде окъпан с чудотворната вода, която бликна днес". Мнението изрази пред Дарик директорът на музея Божидар Димитров, като се позова на пророчество на баба Ванга.
Според нейното предсказание държавата ни ще се оправи, когато от Свещения кладенец на Голямата базилика бликне вода.
По думите на Божидар Димитров, за да се случи пророчеството в чудотворната течност трябва да бъде окъпан и премиерът.
Божидар Димитров заяви, че Голямата базилика е най-голямата сграда, построена от древните българи. Там е бил вграден и ковчегът на първия български мъченик Боян Енравота. Водата бликнала днес точно в 11.14 часа.
Димитров уточни, че очаква откритието да бъде посетено лично от премиера Бойко Борисов на 10 август: „Борисов е патрон на реставрацията на базиликата. При срещата ни вчера, той каза, че ще дойде да види докъде сме стигнали - за какво харчи пари, както се изрази той. Очаквам да посети Голямата базилика на 10 август, когато ще открие пътния възел при Белокопитово, който се намира на няколко километра източно от Плиска. Тогава ще го окъпем с първите кофи вода, които ще излязат. Баба Ванга беше казала, че когато се оправи Голяма базилика и бликне чудотворната вода, и България ще се оправи. Тя от само себе си не може да се оправи, трябва да я оправят тези, които я ръководят".
Божидар Димитров разказа, че кладенецът е съществувал до 19-ти век, но за да не се събират българите османските власти са го затрупали.

 

Коментари

Новини Варна