IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Начало
09:26 | 1 август 2016
Обновен: 01:18 | 29 април 2024

Огнена стихия: Над 9000 дка изгоряха в Южна България

В Маджарово е обявено бедствено положение

По материала работи: Пламен Янков
Огнена стихия: Над 9000 дка изгоряха в Южна България

8 000 декара площ завзе пожарът в хасковската община Маджарово. Над 2 500 от тях са гора. В местността снощи беше обявено бедствено положение.

 

Огънят пламна по обяд и заради силния вятър бързо тръгна на фронт от няколко километра. Снощи в гасенето се включи и хеликоптер, а тази сутрин 30 военни от хасковското поделение ще влязат в борбата със стихията.

 

Пожарът е в землищата на селата Малки Воден, Бориславци и Малко Брягово. Пряка опасност за хората там засега няма, макар огънят да е на няколкостотин метра от къщите.

 

Потушаването на пламъците е изключително трудно заради пресечения терен и вятъра, който непрекъснато разпалва огъня. На място работи кризисен щаб.

 

„Има много огнища, които все още тлеят и горят. Надяваме се до края на днешния ден да успеем да успокоим напълно пожара, все още няма никаква опасност за населението. Тече разследване, но предполагаме, че причината за пожара е свързана с човешка небрежност”, съобщи пред NOVA областният управител на Хасково Станислав Дечев.

 

Край Благоевград пък изгоряха 1000 декара сухи треви, храсти и лозя. Огнената стихия пламна вчера следобед и обхвана селата Бучино и Българчево. Огънят беше локализиран на метри от къщите на хората.

 

За щастие, големият пожар в района на селата Генерал Кантарджиево и Рогачево, на границата между областите Добрич и Варна, вече е овладян. През цялата нощ на място имаше огнеборци и служители на горското стопанство, които да реагират при възобновяване на пламъците.

Коментари

Новини Варна