IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Начало
07:32 | 16 януари 2014
Обновен: 19:15 | 15 май 2024

Лекари: Грипът дойде

Лекари: Грипът дойде

По материала работи: Златина Добрева
Лекари: Грипът дойде

От 35 пациенти, изследвани за грипен вирус от началото на януари, 20% показаха положителен резултат. Това съобщи доц. д-р Лилия Иванова, ръководител на вирусологичната лаборатория в УМБАЛ „Света Марина“ във Варна. А от 10 души, проверени с бързи тестове, 5 са се оказали заразени с грипни вируси, предимно от тип А, добави тя.
В момента спешните кабинети са пълни с хора с усложнения от остри вирусни инфекции, съобщи доц. д-р Камен Янков, ръководител на интензивното респираторно отделение в УМБАЛ „Света Марина“. Всеки ден приемаме по един-двама души с пневмонии, което е прекалено много, отбеляза той. Най-много са засегнатите във възрастовата група над 65 г. Тя е и най-рисковата заради съпътстващите заболявания и многото усложнения след остри вирусни инфекции. В интензивното респираторно отделение лекуват обаче и 26-годишен спортист с пневмония, чието състояние доскоро е било критично. Усложнението при младия мъж е било открито навреме, като той е бил лекуван амбулаторно. После обаче се влошил и се наложило да бъде хоспитализиран. Острите вирусни инфекции са се увеличили, като прогнозата е за още по-голям подем до края на януари и през февруари, предупреди доц. Янков.
Двамата специалисти припомниха как да разпознаем дали сме атакувани от грипен вирус. Общите симптоми са висока температура, отпадналост, втрисане, болки в ставите и мускулите. След 2 - 3 дни се появяват хрема и кашлица. Тогава можем да си помогнем, ако атакуваме заразата с противовирусни препарати, но през първите два дни. Ако изпуснем срока, тяхното приемане става безполезно. Ако обаче заразата почне само с кашлица или хрема, тогава противовирусни препарати от типа на тамифлу, реленца, ремантадин и други са излишни. Причината е, че в случая сме били атакувани от адено-, рино- или други сезонни вируси. Най-важното е човек да не си поставя сам диагнозата, а да потърси веднага общопрактикуващия си лекар, бяха категорични двамата специалисти.
Техните съвети са в грипното време да се ходи с предпазни маски, които се сменят често – през около час. Важно е също да се ограничат контактите и да се избягват масовите прояви – театри, концерти и други. Ако човек е все още здрав, би могъл да се предпази с антивирусни, антигрипни препарати, които се приемат в профилактични дози. Най-добре е това да стане след консултация с лекар. И доц. Янков, и доц. Иванова бяха категорични, че пациентите не бива да притискат семейните си доктори да им изписват антибиотици. При вирусни инфекции това е абсолютно безсмислено. Антибиотик се дава за лечение на тежки усложнения, като гнойни ангини, бронхити, 5 - 7 дни след началото на грипната инфекция, казаха специалистите. Те припомниха, че е много важно при зараза да се пият повече течности – чайове, плодови сокове и други, за да не се стигне до отравяне на организма.
Острите вирусни инфекции и грипът освен пневмонии могат да ни докарат също остри бронхити, перикардити, менингити, дори мозъчни отоци. Много е важно какво е имунното състояние на организма, обобщиха двамата лекари от УМБАЛ „Света Марина“.
Ставри Стефанов

Коментари

Новини Варна