IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Начало
05:42 | 2 юли 2014
Обновен: 10:00 | 21 април 2024

“Геозащита” и БАН умуват как да отводнят “Аспарухово”

“Геозащита” и БАН умуват как да отводнят “Аспарухово”

По материала работи: Златина Добрева
Издирват две деца, изчезнали в бедствието

За реализация остават редица дейности по ул. "Моряшка" и горната част на ул. "Горна Студена"
Специалисти на “Геозащита” и БАН разработват проекти за укрепване на свлачищата и отводняване на подопочвените води в района. Това съобщи пред “Черно море” кметът на Варна Иван Портних.
“Продължава работата по разчистването на последствията от бедствието в целия район. На 90% е приключило ръчното миене на улиците в “Аспарухово”, вече върви крайната дезинфекция с препаратите, които са предписани. Благодарение на това запрашеността на въздуха е под нормата”, коментира градоначалникът.
За реализация остават редица дейности по ул. “Моряшка” и горната част на ул. “Горна Студена”, кадето се работи активно. Продължава събарянето на опасните постройки, както и на пазара, който е изграден върху дере. “Изпълняваме предписнаията на “Геозащита” по осигуряване на проходимост на дерето в квартала. Специалистите на „Геозащита” извършват сондажи за определяне степента на опасност”, съобщи Портних. За пореден път кметът заяви, че основен проблем остава разчистването на дърветата и боклуците, които са запушили деретата в района. “За съжаление, няма никаква реакция от отговорните органи”, жалва се градоначалникът. Той добави, че нивото на подпочвените води остава изключително високо. “В момента специалисти на „Геозащита” и БАН изработват проекти за отводняване на районите чрез каптажи или дренажи. Мисли се и за тяхното укрепване”, разкри още Портних.

Любомир Михайлов

Коментари

Новини Варна