IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Начало
09:59 | 5 юли 2014
Обновен: 10:29 | 17 април 2024

Зам.-министър, областен и кмет пиха морска вода (СНИМКИ)

Зам.-министър, областен и кмет пиха морска вода (СНИМКИ)

По материала работи: Златина Добрева
Зам.-министър, областен и кмет пиха морска вода (СНИМКИ)

Зам.-министърът на икономиката и енергетиката с ресор туризъм Бранимир Ботев, областният управител на Варна Иван Великов и кметът на града Иван Портних пиха морска вода от плажа пред "Рапонги", за да покажат, че водата е чиста, противно на слуховете от последните дни.

Според зам.-министър Ботев това е черна PR кампания, която се води умишлено с цел финансова облага. "Ако някой иска да си продава залежалите ваксини, то това трябва да бъде обект на разследване", коментира Ботев. Подобна кампания е подета и в световни медии, като особено силно изразена е в съседна Румъния, където се твърди, че водата по българското Черноморие е заразена. Министър Ботев и директорът на РЗИ – Варна, д-р Светла Станева категорично заявиха, че водата е чиста и няма никаква опасност. При първите проби взети от Офицерския плаж е открито отклонение само при 2 от фоновите показатели. За да бъде обявена опасност за населението трябва да има отклонения, отчетени при 3 последователни мониторинга на морската вода, обясни Ботев.

В момента се извършва втора проба на водата от Офицерския плаж, резултатите от която ще станат ясни в началото на следващата седмица. Няма опасност за туристите, категоричен бе Бранимир Ботев на пресконференцията на плажа, на която присъства и представителят на концесионера на "Алея първа" Андрей Василев.

Варненският кмет Иван Портих определи информациите за зараза в морето, като "преднамерени спекулации", които целят конкретни икономически интереси. От своя страна областният управител Иван Великов увери, че държавата е гарант за безопасността и здравето на почиващите по Черноморието.

Възможността за зараза от хепатит А в морето е изключително малка и няма никакъв смисъл от имунизации, обясниха от Регионалната здравна инспекция. Освен това те започват да действат едва след третия месец от поставянето им. От РЗИ-Варна, отчетоха и нисък процент на заболеваемостта от чревни инфекции на фона на природното бедствие, което удари Варна на 19 юни. Няма препоръка хората да избягват нито морската, нито чешмяната вода, коментира д-р Станева. Отклонения от нормата има само по два показателя на Офицерския плаж, но най-вероятно още в понеделник пробите ще бъдат по-добри, увериха още от инспекцията. „Това е една съвсем нормална процедура, която правим всяка година“, добави д-р Станева.

Черно море

Коментари

Новини Варна