3860 т мляко на прах и 5613 т млечен концентрат набутани в кашкавала и сиренето

Над 51% от млякото остава за директна продажба и домашна консумация

3860 т мляко на прах и 5613 т млечен концентрат набутани в кашкавала и сиренето

Повече от половината мляко произведено у нас отива за директни продажби, собствена консумация или друга употреба в стопанствата. От 1.115 млн. тона общо производство на мляко, 571 хил. тона остават при производителите, което се равнява на 51.21%. Останалите почти 544 хил. тона все пак достигат до млекопреработвателните предприятия. При кравето мляко картината е променена малко в полза на големите преработватели, но съвсем символично, защото там постъпват едва 51.45% от цялото количество, сочи агростатистиката.

 

В същото време през миналата година в производството на млечни продукти у нас са вложени допълнително 38.5 млн. литра сурово мляко, постъпило от държавите членки на ЕС и трети страни, 475 тона концентрирано мляко, 3 860 тона мляко и сметана на прах, 5 613тона млечен концентрат и  1138 тона други продукти – сметана, закваска и суроватка.

 

От готовата продукция най-висок дял има натуралното кисело мляко, от което са произведени 134 410 тона, следва пакетираното прясно мляко – 65 296 тона. От млекопреработвателните предприятия са излезли също така нас 53 хил. тона и почти 21 960 хил. тона кашкавал.

 

agrozona.bg

 

Четете още:  

 

 

Коментари

България
Водещи новини
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата