IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
17:20 | 12 февруари 2019
Обновен: 08:10 | 1 юни 2025

Как да правим разлика между „използвай преди“ и „най-добър до“ в магазина?

Според европейско проучване, най-голям е делът на разхитена храна в домакинствата – 54 процента

По материала работи: Слав Велев
Как да правим разлика между „използвай преди“ и „най-добър до“ в магазина?

Най-голям е делът на разхитена храна в домакинствата – 54 процента, според проучване на Европейския съюз, заяви пред журналисти д-р Светлана Черкезова от Центъра за оценка на риска по хранителната верига.

 

Българските потребители не разбират добре обозначенията за годност и трайност и това също е една от причините за изхвърляне на годна храна, изтъкна тя. Повишаване на информираността е една от целите проекта на Национална програма за предотвратяване и намаляване на загубата на храни, представена от земеделското министерство днес.

 

Наполовина са намалели дарените количества храна с кратък срок на годност, каза изпълнителният директор на Българска хранителна банка Цанка Миланова. Причината – законовите промени, които изискват всеки дарен продукт да има маркировка.

 

 

Една трета от произведените в света храни се губят, като само за тях са използвани една четвърт от водата за селскостопански нужди и 28 процента от обработваемите земи. Разхитените храни са източник и на парникови газове, а себестойността им е около 1 милиард долара.

 

В същото време близо 1 милиард души са недохранени, а още един милиард гладуват.

 

Точни данни за мащаба на разхищение на храна в България няма, тъй като липсва методология, а са нужни и средства, посочи д-р Светлана Черкезова.

 

dariknews.bg

Коментари

Новини Варна