IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
15:23 | 8 май 2020
Обновен: 10:41 | 1 май 2024

Хотелите отварят от 13 май

Разрешават и екскурзиите

По материала работи: Слав Велев
Хотелите отварят от 13 май

Екскурзиите в България отново ще станат възможни от 13 май. Заповедта за забрана на пътуването в страната с цел туризъм беше издадена на 17 март с валидност до 13 април. С удължаване на извънредното положение забраната бе удължена за времето на извънредното положение, което изтича на 13 май. Отпадането на забраната обяви министърът на туризма Николина Ангелкова, цитирана от Нова телевизия. От същата дата ще имат възможност да работят и всички места за настаняване, основно къщите за гости, малки хотели, които отговарят на ограниченията и на изискванията, информира оше Ангелкова.

 

За момента разписани правила за това при какви условия могат да работят има само за терасите и градините на заведенията. Сега трябва да се направят такива и за хотелите.

 

По повод обявените безплатни чадъри и шезлонги по морето това лято министър Ангелкова обясни, че концесионерите на плажове ще получат компенсации от държавата, за да не събират такси за чадъри и шезлонги през предстощия сезон. „Някои от тях обаче не желаят да пуснат плажните принадлежности безплатно и настояват за диалог и ясни критерии как да приемат летовници“, допълни тя.

 

„Това, което сме предложили с оглед на индивидуалността на всеки един плаж, е правна възможност концесионерите или наемателите да могат да получат до 100% опрощаване на своето концесионно възнаграждение. Това обаче ще се случва, само ако предложат безплатни плажни принадлежности”, категорична беше тя.

 

Тези, които искат да имат възможност за намаление на концесионното възнаграждение, например на 50% или 20%, задължително трябва да намалят реципрочно цените на плажни принадлежности, уточни още Ангелкова.

 

 

"Стандарт"

Коментари

Новини Варна