IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
12:02 | 31 март 2015
Обновен: 18:23 | 3 март 2024

Арестуваха роми за проповядване на радикален ислям

Възхвалявали "Ислямска държава" в ромските квартали в Пловдив, Пазарджик и Асеновград

По материала работи: Златина Добрева
Арестуваха роми за проповядване на радикален ислям

6 души са арестувани за проповядване на радикален ислям и възхваляване на "Ислямска държава" в ромските квартали в Пловдив, Пазарджик и Асеновград. Операцията е проведена рано тази сутрин от ДАНС по разпореждане и под наблюдението на Окръжната прокуратура в Пазарджик. Тя е във връзка с досъдебното производство, образувано през ноември миналата година, след мащабната акция срещу ислямисти в няколко града.
Шестимата задържани са Йосиф Минчев от Пловдив, Александър Иванов от Пловдив, Орхан Бързак от Пазарджик, Райко Кърталов от Пазарджик, Ненко Щерев от Асеновград и Веселин Стефанов от Пазарджик, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение. Повдигнати са им обвинения за участие в група, която проповядва антидемократична идеология и за пропаганда за война.
Същите обвинения са повдигнати задочно и на Рангел Илиев от Пловдив и Мустафа Али от Пазарджик. За тях е издадена Европейска заповед за арест.
Шестимата ще останат в ареста за 72 часа, а прокуратурата ще поиска постоянното им задържане под стража от Окръжния съд в Пазарджик.
През ноември м. г. в Пазарджик бяха задържани религиозният водач Ахмед Муса Ахмед и още шестима, като им бяха повдигнати обвинения за проповядване на антидемократична идеология и пропагандиране на война, припомня dir.bg.

Междувременно Районната прокуратура в Сливен беше сезирана заради заканите на ромите от сливенския квартал "Надежда". В телевизионен репортаж преди дни те бяха заснети да крещят: "Българите - на кайма", "Българите - на сапун".
Сигналът заради насаждане на етническа омраза е внесен от Момчил Пантелеев - представител на Гражданско сдружение "Свети Георги Победоносец" в Сливен.
Според него думите на ромите подбуждат към дискриминация, насилие и омраза, основани са на раса, народност и етническа принадлежност.
"Това е недопустимо поведение, което подлежи на санкциониране. Според Наказателния закон, за такова деяние е предвидено наказание лишаване от свобода от една до четири години и с глоба от 5 до 10 хиляди лева, както и с обществено порицание", са казва в писмото.
Пантелеев пише до прокуратурата, цитиран от dnes.bg, че арогантното поведение на ромите от години е оставяно без санкции, а днес заплашва живота и здравето на българското население.
"Настроенията на гражданите са силно поляризирани и се оформя крайна позиция за оказване на отпор на тази несправедливост", предупреждават авторите на сигнала.

Коментари

Новини Варна