IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
11:42 | 2 април 2015
Обновен: 06:22 | 26 април 2024

Пуснаха метрото до летището в София

Днес ще вози безплатно

По материала работи: Златина Добрева
Пуснаха метрото до летището в София

С помощта на „Началника“ премиерът Бойко Борисов пусна метрото до летището и отсече, че най-голямата реформа в България е в транспорта на София.
500 000 души на ден ще ползват метрото. Новото 5-километрово продължение на първия лъч на метрото - от бул. "Цариградско шосе" до аерогарата, е с 4 нови метростанции - Дружба, Искърско шосе, Софийска Света гора и Летище София.
"Когато цифрите говорят и тези от преди, когато управляваха т. нар. синя София, ще замълчат. За 23 години 9.5 километра метро, откакто ГЕРБ управлява - 30 км метро за 10 години. И то виждате как го правим", похвали се Борисов пред гостите на официалното откриване на отсечката, пише днес.бг.
Премиерът отбеляза, че средната скорост на метрото е 40 км/ч, включвайки и спирките, на автомобилите в София – 28 км/ч, а на градския транспорт 14 км/ч.
Борисов си припомни рекета на такситата в района на аеропорта. „Ще вземе куфарчето от там, ще дойде и след 15 минути вече ще е някъде по града, няма да виси на автобусните спирки, няма да го рекетират такситата, няма да плаща 50 лв. до центъра. Днес безплатно, а от утре даваме екстра на банките – минаваш, слагаш си кредитната карта там и направо се качваш на метрото – бързо, лесно, удобно, няма гишета", разясни премиерът.
Според Борисов, когато има инфраструктура като тази, бизнесът е изключително доволен и активен. Помните ли как заварихме моста Брюксел, който водеше към аерогарата – ремонтиран за милиони, целият в дупки. Когато дойдохме тук, се гонеха хартии и найлонови пликове по полето, как изглежда в момента само за 7 години, спомни си още той и допълни, че от партията му са „спасили София от спасителите й“ тогава.
Борисов разясни, че приходите в хазната са над милиард повече от миналата година заради добрата работа на приходните агенции и на службите за сигурност. Това позволявало и ремонти на най-критичните отсечки по АМ „Тракия“ и „Хемус“, за които стана ясно, че са необходими 100 млн. лева. „ Ние от ГЕРБ строим, думите отлитат, направеното остава“, отсече премиерът.
Борисов възложи на кмета Йорданка Фандъкова да се помисли с какво да бъдат наградени ръководителите на проекта и строителите.
След задължителното рязане на лента, премиерът и официалните гости се качиха на метрото. Борисов обаче си тръгна с премиерския автомобил.

Коментари

Новини Варна