IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
България
20:46 | 6 април 2015
Обновен: 20:48 | 3 март 2024

Задлъжняла болница дала хиляди за банкет

В края на юни месец миналата година ръководството на болницата съобщава, че спира храната на болните, заради липса на пари

По материала работи: Деян Михайлов
Задлъжняла болница дала хиляди за банкет

Десетки хиляди левове за банкет, представителни разходи и подаръци в една от най-задлъжнелите болници в България. Става въпрос за болницата в Стара Загора, съобщи БТВ. От справка на Министерството на здравеопазването в края на миналата година става ясно, че тя е била най-задлъжнялото държавно лечебно заведение.

В момента болницата е “на червенo” с над 25 милиона лева. В същото време ръководството на болницата си е спретнало банкет за почти 20 хиляди лева миналата пролет в местен фолк клуб.

Последните 2 години са купени парфюми за близо 600 лева. За други подаръци неизвестно за кого са отчетени над 4 хиляди лева. До септември 2013 г. болницата се управлява от д-р Петър Атанасов. За 9 месеца представителните разходи са малко над 6 хиляди лева.

През оставащите 3 месеца на годината - 9 хиляди лева. Директор е професор Петрана Чакърова. Така за 2013 г. година лечебното заведение е похарчило над 15 хиляди лева по това перо. През 2014 г. сумата набъбва - над 24 хиляди лева. От декември до сега директор е доц. Йовчо Йовчев - похарчени са 520 лв. Върху тези разходи болницата е платила и 10% данък.

Главният счетоводител на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович” Живко Суфларчев призна, че това е пир по време на чума. Той заяви, че са водени разговори за това, „но не са евакуирано”. В края на юни месец миналата година ръководството на болницата съобщава, че спира храната на болните, заради липса на пари.

От направената справка става ясно обаче, че пари продължават да се харчат за представителни разходи. През следващите месеци кризата се задълбочава. Затруднени са доставките на медикаменти и консумативи.

Пускат парното след скандал. Предходният директор д-р Петър Атанасов често е превишавал скоростта на пътя със служебния си автомобил. Неспазването на Закона за движение по пътищата е струвало на болницата 730 лева. В момента в болницата се провеждат финансов и медицински одит, но резултатите все още не са оповестени.

Коментари

Новини Варна