IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
20:37 | 7 април 2015
Обновен: 18:06 | 26 април 2024

И оградата не може да опази границата

Заедно с бежанците от войните, идват и такива, които са опасни

По материала работи: Борис Проданов
И оградата не може да опази границата

Няма ограда, която да не може да бъде прескочена, и граница, която да не може да бъде преодоляна, коментира  пред bTV директорът на "Гранична полиция" Милен Пенев.


Признанието му дойде, след като преди седмица репортер на телевизията премина границата между България и Румъния - река Дунав, с надуваема лодка, за да проследи пътя, по който каналджиите незаконно прекарват мигранти на път към Западна Европа срещу суми, достигащи 10 000 евро.


"Миграционният натиск е от смесени потоци. Има хора, които бягат от военни действия, но заедно с тях могат да проникнат и други, които да застрашат националната ни сигурност", подчерта Милен Пенев.


Той оцени положително построената досега ограда на българо-турската граница, но прогнозира, че останалите 131 км от нея, които предстои да бъдат изградени, няма да станат готови до края на годината.


"Наричам стената "инженерно-възпрепятстващо съоръжение", това е част от сигурността на България в условията на засилен миграционен натиск, породен от събитията в Близкия Изток. Трябва да устоим на този натиск и да продължим напред", настоя директорът на "Гранична полиция".


В отговор на критиките, че оградата отблъсква хора в беда, той допълни: "На фона на оградата на границата на най-демократичната страна - САЩ, нашата е като ограда на детска градина".


Милен Пенев изрази мнение, че охраната с по един полицай на всеки 100 метра от браздата не е успешен.


"Необходима е повече мобилност на екипите и техника", обясни той и увери, че до края на лятото в охраната на цялата граница ще бъдат включени всички технически средства, включително и хеликоптери.


"Не бих казал, че в европейски и световен мащаб има полицейска служба, която да има 100% успеваемост, но ние работим много целенасочено и отговаряме адекватно на създадената ситуация. Винаги има заплахи, които не могат да се предотвратят", допълни Пенев.

 

Коментари

Новини Варна