IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
09:30 | 30 октомври 2020
Обновен: 07:33 | 28 март 2024

Учители пускат отпуски от… страх. Ще минат ли и малките в е-режим?

По материала работи: Слав Велев
Учители пускат отпуски от… страх. Ще минат ли и малките в е-режим?

Учениците ще получават отсъствия от час и по време на дистанционното обучение, обясни пред "Стандарт" Диян Стаматов, директор на 119 СУ и председател на работодателската организация в образованието. Със заповед на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов всички ученици от 8 до 12 клас минават на дистанционно преподаване. За разлика от края на миналата учебна година по време на извънредното положение обаче, сега за неприсъствие в час вече ще се пишат неизвинени отсъствия, освен ако ученикът действително е болен. Оценки ще се поставят едва след 15 дни, ако карантината продължи и децата учат неприсъствено. В противен случай, ако се върнат в клас, ги очакват тестове по всички предмети, за да получат оценки, поясни Стаматов. Оценяването и писането на отсъствия ще става само чрез електронните дневници, а родителите ще получават информация на мобилните си телефони.


Стаматов поясни, че все още не е ясно как ще се развие ситуацията със затварянето на училищата, но той вече има учители, които преподават и в прогимназията и искат отпуск, тъй като децата до седми клас не са минали на онлайн режим. "Нямам право да не им го дам, но трябва да търся заместници. Най-вероятно ще натоваря с извънредна заетост колегите, които не се притесняват да преподават контактно", поясни той. Учителите, които преподават и на гимназисти, и на учениците в основното училище, ще могат да дават дистанционните си уроци от кабинетите, където разполагат с лаптопи.

 

В същото време просветният министър Красимир Вълчев заяви, че училищата би трябвало да са последните, които ще затворят. Той поясни, че МОН е дало разрешение на всички училища, които искат да преминат на онлайн обучение, да го направят, и че вече има четирима починали от Ковид-19 преподаватели от началото на учебната година. Засега учебната програма няма да се оптимизира и няма да се намалява броят на часовете.

 

В същото време частни учебни центрове и школи заявиха в отворено писмо, че няма да плащат данъци, ако им бъде забранено да вършат дейността си. Като една от екстравагантните идеи, които бе предложена, бе учителите да вземат уроци с децата в сладкарниците, които все още не са затворени. Много от центровете, които подготвят ученици за изпити след 7 и 12-ти клас, решиха да преминат онлайн. В същото време обаче тези, които обгрижват по-малки ученици, които не са на занималня, или провеждат езикови курсове, се притесняват как могат да работят. Родителите, които вече са изчерпали отпуските си, не са в състояние да гледат децата след прибирането от училище, а занималните трябва да затворят, коментират авторите на откритото писмо.

 

"Каква е логиката да се затварят частни образователни институции, носещи огромна принадена стойност за цялата българска нация и държава, а да се оставят отворени вратички за провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма, културни и развлекателни мероприятия, международен турнир по тенис Sofia Open 2020, както и всички заведения за хранене и развлечения?", питат от Асоциацията на езиковите центрове в България в отворено писмо до институциите и медиите. Оттам заявяват категорично, че досега са спазвали стриктно всички предписания и противоепидемични мерки на министерство на здравеопазването - в класните стаи децата са по едно на чин, на отстояние от 1,5 м, през определен период се извършва дезинфекция на стаи и коридори, влизането и излизането в класните стаи става без децата да се засичат и т.н. "При непрекъснатите, десетки проверки от страна на РЗИ, винаги досега сме били изрядни на 100%, като дори сме получавали похвали от тях", посочват езиковите центрове. В отговор на изразеното притеснение от министъра на здравеопазването в сутрешния блок на БНТ, че в езиковите центрове има смесване на деца от различни училища и класове, което представлява потенциална опасност за разнасяне на вируса към държавните училища, те подчертават, че разписаните от РЗИ мерки, които спазват стриктно в класните стаи, осигуряват липсата на условия за предаване на вируса. "В частните езикови центрове няма събиране на деца в междучасията, каквото е обичайно за държавните училища", подчертават от Асоциацията. И допълват, че вероятно понеже не "дрънчат" с тенджери, техните проблеми не се забелязват.

 

Частните школи допълват също, че заповедта на министъра допуска смесване на ученици от различни паралелки в междучасията, а не допуска смесване на много по-малък брой ученици при спазване на противоепидемичните мерки в школите, където децата са от 6 до 10.

Коментари

Новини Варна