IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
17:02 | 8 април 2015
Обновен: 21:52 | 16 април 2024

Спряха от продажба 3 вида инсулин

Възстановяването на нормалната доставка се очаква да бъде през юли

По материала работи: Златина Добрева
Спряха от продажба 3 вида инсулин

В Централното управление на Националната здравноосигурителна каса (ЦУ на НЗОК) е получено писмо от председателя на управителния съвет на Национална пациентска организация – д-р Станимир Хасърджиев, в което той сигнализира за липса в аптечната мрежа на три вида човешки инсулини.
Фирмата производител, също с писмо, е уведомила НЗОК за недостиг на пазара на insuman (рекомбинантен човешки инсулин) поради възникнал производствен проблем. Възстановяването на нормалната доставка се очаква да бъде през юли 2015 г.
Във връзка с това общопрактикуващите лекари и ендокринолозите трябва да информират пациентите си, които се лекуват с една от трите форми на продукта, за временната липса на лекарството и за необходимостта да бъдат променени терапиите им.
Здравноосигурените, започнали терапевтичен курс с въпросните лекарствени продукти, трябва да се обърнат към лекуващия лекар – ендокринолог за терапевтична алтернатива, съобщиха от НЗОК.
Лекарите трябва да изберат най-подходящото лечение с човешки инсулини, предлагани от други две фирми производителки, така че да не се влоши качеството на живот на диабетно болните.

Коментари

Новини Варна