IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
19:48 | 8 април 2015
Обновен: 21:53 | 16 април 2024

Бензиностанции ни удрят с количеството и качеството

Има много пропуски и в документацията им, сочат проверки

По материала работи: Ставри Таргов
Бензиностанции ни удрят с количеството и качеството

Масово по бензиностанциите в Пловдив и София се предлага некачествен бензин, показа проверка на Държавната агенция по метрологичен надзор.

Оказва се, че голяма част от горивото, което се зарежда в автомобилите, не отговаря на изискванията за качество. Проблеми има и с отчитането на количеството зареден бензин.

"В 44% от проверените бензиностанции установихме документални нарушения – липса на информация за горивата и тяхната доставка", съобщи за Dnes.bg Екатерина Павлова, директор на дирекция в "Метрологичен надзор" – Пловдив.

Инспекторите са се натъкнали на 7 обекта без програма за техническа поддръжка на съоръженията за съхранение на течни горива. Те са установили и непосочени задължителни реквизити, а именно количество на горивото, дата и номер на експедиционния документ.

Най-голям проблем с качеството има най-масовия бензин А-95. В различните обекти той е със съмнително качество и произход. Част от взетите проби са показали, че бензинът не съответства на дестилационните характеристики.

"Има и пропуски за документацията за техническа поддръжка на резервоарите", каза още Павлова.

В дирекция Метрологичен надзор валят сигнали от шофьори за запушени филтри и проблеми с автомобилите заради некачествено гориво. Водачите на леки автомобили твърдят, че има разлика в качеството на бензина, което се предлага в българските бензиностанции.

"Има разлика в горивото, защото колата върви по различен начин", оплака се друг водач на лек автомобил.

Инспекторите от Пловдив са проверили 22 бензиностанции на автомагистрала "Тракия" между Пазарджик и Пловдив. Запечатани са колонки на 16 бензиностанции. Проверките на обектите по пътя за морето продължават, съобщава Dnes.bg.

Черно море

Коментари

Новини Варна