IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
България
18:59 | 9 април 2015
Обновен: 13:41 | 15 април 2024

Калфин готви по-солени глоби за трудови злополуки

Вече се готвят и законови промени в тази посока

По материала работи: Борис Проданов
Калфин готви по-солени глоби за трудови злополуки

Социалният министър Ивайло Калфин съобщи, че ще има по-сериозни санкции за работодатели при случаи на трудови злополуки.


"Вече проведох разговор с министър Христо Иванов и се разбрахме да възложим на експертите законодателни промени, които да предвидят увеличена наказателна отговорност за работодатели, които наемат работници без трудов договор и които умират, докато си вършат работата. Ще предложим и увеличаване на паричните санкции за работа без договор", посочи Калфин, цитиран от пресцентъра на социалното министерство.


Той изрази надежда, че прокуратурата ще разследва бързо ролята на различните институции и лица, които имат отношение към трагичния инцидент с разрушаването на хотел "Вероника" в комплекс "Слънчев ден" край Варна, който се срути върху разрушаващите го работници.


Ивайло Калфин изрази остро възмущение от зачестилите през последните дни трудови злополуки, при които загинаха и пострадаха няколко души.


"Ще инструктирам Главна инспекция по труда да засили контрола върху спазване на правилата за безопасност на труда. Не е допустимо работодателите и работещите да се отнасят с намалено внимание към човешкото здраве и живот", заяви вицепремиерът.


Специално внимание ще се обърне и на "консервирането" на строителни обекти преди активния туристически сезон.


dnes.bg

 

Коментари

Новини Варна