IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
09:59 | 12 април 2015
Обновен: 22:46 | 16 април 2024

148 мобилни камери ни дебнат на пътя

Радарите ще засичат скоростта по 1000 рискови участъка

По материала работи: Лиляна Трънкова
148 мобилни камери ни дебнат на пътя

148 мобилни камери ще следят за нарушители, каращи с превишена скорост, по близо 1000 рискови участъка в страната, съобщават от “Пътната полиция”. Автомобилите на КАТ, в които ще се поставят радарите, ще обхождат районите, където най-често стават тежки катастрофи, водачите нарушават правилата за движение по пътищата или има затруднено придвижване поради ремонти.Сред тези опасни участъци са Кресненското дефиле, където тежките инциденти са всекидневни, пътят Бяла- Русе и проходът Предела. Очаква се колите с мобилни камери да тръгнат по пътищата след втората половина на май.

Дотогава трябва да е готова наредбата за условията и реда за използване на автоматизираните технически средства и системи за контрол. В момента се работи по окончателения вариант на документа. Освен това на местата трябва да е поставен и новият пътен знак Е24.

Наредбата регламентира използването на мобилни камери и издаването на електронни фишове, които бяха спрени, след като преди година Върховният административен съд ги обяви за незаконни.

Уредите ще работят при два режима в зависимост от това дали снимат колата, когато се отдалечава, или когато приближава. Обхватът на заснемане при отминаващ автомобил е 50-60 м, а при приближаващ - 100-120 м.

Едно от предложенията при обсъждането на наредбата е да има регламентирано поне минимално разстояние от знака и мястото, на което е позициониран автомобилът с камерата на КАТ.

Местата за контрол с мобилни камери ще се определят от областните дирекции на полицията след анализ на причините за тежки катастрофи, честотата на инцидентите и на нарушенията на правилата и новия знак, камери дебнат рискови участъка.

Коментари

Новини Варна