IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
14:08 | 12 април 2015
Обновен: 22:52 | 16 април 2024

Втори звън в църквата възвести: Христос Воскресе!

Патриархът отслужи Второ Възкресение в храма "Св. Неделя"

По материала работи: Лиляна Трънкова
Втори звън в църквата възвести: Христос Воскресе!

Негово светейшество Българският Патриарх и Софийски митрополит Неофит оглави богослужението за Второто Възкресение в митрополитската катедрала на София „Св. Неделя”, съобщи „Фокус”.

На пасха в днешния неделен ден, във всички епархии на Българската православна църква се отслужва Второ Възкресение. То започна с празничен камбанен звън и шпалир от множество християни и членове на българското духовенство, с който бе посрещнат негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.
Богослужението бе в съслужение с Негово преосвещенство Григорий – викарий на Софийски митрополит и други духовници от Българската православна църква.

Богослужението за Възкресението се нарича "второ", тъй като за втори път след полунощ звучи евангелският текст, благовестящ за възкръсналия Христос.

На това тържествено богослужение евангелието се повтаря на различни езици, като смисълът е словото Божие и вестта за възкръсналия Христос да достигнат до всички народи и до цялото човечество.

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит пръв прочете евангелския текст на църковнославянски език. След това евангелското четиво прозвуча на гръцки, френски, руски, румънски, латински, английски, немски, иврит и на български език.

Пасхалният поздрав „Христос Воскресе! - Воистина Воскресе!” звучеше отвсякъде.

Коментари

Новини Варна