IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
15:46 | 13 април 2015
Обновен: 21:49 | 26 април 2024

Кои са "катранените" милионери у нас?

Родопски тютюнджии са сред най-богатите хора в Пловдив, Пазарджик и Враца

По материала работи: Лиляна Трънкова
Кои са "катранените" милионери у нас?

Тютюнджии от Родопите, които предвидливо са започнали производство в полските райони на България, са сред най-богатите хора в областите Пловдив, Пазарджик, Враца и Ямбол, съобщи 24rodopi.com. Това сочат изнесените от Националната агенция по приходите официални данни за най-заможните у нас за 2014 година, както и от справките в земеделското министерство за отпуснатите субсидии на тютюнопроизводители.

12 на сто от цялата субсидия от 107 милиона лева ще бъдат усвоени от 20 големи фирми, потвърдиха от източници от министерството. Най-много милионери от тютюнопроизводство има в Първомай, в района на Пазарджик и в Бяла Слатина. Голяма част от тях са родом от ардинското село Падина.

12 са „катранените милионери" от Падина, твърдят от Асоциацията на тютюнопроизводителите. Шефът на новоучредения тютюнев синдикат Асен Кючуков също е от Ардинско.

Роденият в Кърджалийско Нешо Миранов е сочен за един от най-богатите хора в района на Бяла Слатина в последните 15 години. Създаденото от него дружество отглежда 1 600 декара тютюни.

"Барбарос - Масагет табако инвест", "Картал табак", "Мерич Табако капитал", "Рейс таб", "Неви- Мак", "Ен пропъртис", "Ен табако", „Вриджиния 94" и "Спас - Сюлейман Джамбаз са сред най-големите фирми в тютюневия бранш по приходи. Всички те са създадени от тютюнджии, които са от Кърджалийско и първо са пробвали да отглеждат трудоемката култура в Родопите.

Коментари

Новини Варна