IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
10:40 | 28 декември 2020
Обновен: 16:15 | 27 март 2024

Доц. Кунчев: Няма данни за нежелани реакции от ваксината у нас към момента

Разхлабват мерките, ако след 4 януари заразените намаляват

По материала работи: Слав Велев
Доц. Кунчев: Няма данни за нежелани реакции от ваксината у нас към момента

Към момента няма данни за нежелани реакции след ваксината от хората, които вече са се имунизирали. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, пред Ако след 4 януари заразените намаляват, ще БНР.

"До момента от всички тези близо 700 имунизирани вчера нямаме съобщения за каквито и да е реакции. Разбира се, такива ще има за в бъдеще. Говорим обаче за очаквани реакции - лека болка на мястото на имунизирането, леко главоболие, неразположеност, температура, неща, които знаем както при всички други ваксини, че е възможно да се появят, макар и рядко".

Според Ангел Кунчев ключово е доверието сред обществото, а резултатът от една такава кампания показва колко е зряло едно общество и колко вярва на експертите си.Кога ваксината ще достигне до възрастните хора? „С тръгването на реалните количества през януари и включването на другите ваксини ще разполагаме с количества, които ще ни позволят да разгърнем кампанията не само в тази първа фаза – за здравните служители, а и във всички видове домове. Те са над 400, разпръснати са в цялата страна, ще трябва да работят мобилните екипи“, обясни Ангел Кунчев.

Създадена е стройна организация за проследяване както на нежеланите реакции, така и на ефективността на продукта.Пълна картина какво се случва с броя заболели ще имаме при изтичането на една пълна работна седмица след 4 януари. Ако тенденцията към намаляване се потвърди, ще има възможност да се обмисля и разхлабване на мерките.

Във Варна първата ваксина ще бъде поставена на лекар от Центъра за спешна медицинска помощ, заяви областният управител на Варненска област Стоян Пасев:

 

"Първата ваксинация е на 28-и, тогава започват всички ваксинации във Варна. 28-и и 29-и са дадени като дни. В самите лечебни заведения си имат манипулационнни, така че там са ваксинационните центрове. 975 са дозите, които пристигнаха. Половината остават за Варна, другата половина се раздават за останалите пет области в Североизточна България."

 

Три болници в Пловдив се включват и днес в кампанията, както и общинските здравни заведения в Първомай и Раковски.

 

В Търговище първи ще бъдат имунизирани медицински лица от Многопрофилната болница в града. За здравното заведение в областния град са предназначени 65 дози от общо доставените 80 от ваксината. Останалите ще бъдат разпределени за  Центъра за спешна медицинска помощ в областния град, болницата в Омуртаг и Специализираната очна болница "Доктор Тасков" в Търговище.

 

Общо 585 души от  петте общини на областта са заявили желание за ваксиниране. Това са лекари и медицински специалисти на първа линия в борбата с коронавируса.

 

Нови дози от ваксината срещу Covid-19 в област Търговище се очакват да бъдат доставени в първите дни на новата 2021 година.

 

В обедните часове в Регионалната здравна инспекция във Велико Търново ще бъдат доставени Covid ваксините за областите Плевен, Русе, Ловеч, Габрово и Велико Търново.

 

Днес се очаква и в РЗИ Враца да пристигнат първите дози от ваксините, които ще се разпределят в останалите райони, попадащи в националния план за ваксинация.

 

В Плевен първите ваксини пристигат в следобедните часове. От лечебните заведения в областта отбелязват увеличаване на желаещите медицински лица да се ваксинират.

 

Имунизационната кампания се очаква да започне още днес, след като към 16:00 часа пристигнат първите ваксини. Съобщението е на една от частните многопрофилни болници.

 

До този момент няма информация от РЗИ за кампанията и нейната организация. В двете университетски болници в Плевен ваксинирането ще се извърши в следващите дни.

 

Във втората по големина  болница у нас, държавната Университетска „ Д-р Георги Странски“, работят близо 2 000 души, а над 1/3 са заявили желание да се ваксинират. Говорителят Момчил Цветков посочи:

 

"Всеки, който желае от медиците от УМБАЛ "Георги Странски" да се ваксинира, подава документи към ръководството. Има желаещи".

 

В другата Университетска болница „Света Марина“ вече е напълно оборудван имунизационен кабинет, в който ще работят два екипа. Пресаташето Велина Дукова разясни:

 

"Броят на записаните надхвърля 90 лекари и здравни специалисти, а първият лекар, който ще си постави ваксината, е професор доктор Славчо Томов".

 

Имунизирането на медиците в Ямболска област ще започне с лекари от болница "Свети Пантелеймон". По предварителни данни желание да си поставят ваксини са изразили 300 медици от четирите лечебни заведения на територията на областта.

 

И област Пазарджик вече разполага с първите 180 ваксини срещу Covid-19 и тази сутрин те ще се разпределят в трите най-големи здравни заведения, с което ще започне процедурата по имунизиране, каза за БНР директорът на РЗИ д-р Фани Петрова:

 

 "Най-напред ще започне ваксинирането в трите големи лечебни заведения - МБАЛ-Пазарджик, МБАЛ "Хигия" и МБАЛ "Уни Хоспитал". Останалите лечебни заведения ще стартират на 29-и, като в Пазарджишка област са включени всички лечебни заведения.

 

Желание за ваксиниране първи изразиха ръководителите на лечебните заведения, така че в МБАЛ-Пазарджик очакваме доктор Темнилов, в МБАЛ "Хигия" очакваме доктор Спиридонова да дадат пример и да бъдат първите ваксинирани".

Коментари

Новини Варна