IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
България
10:33 | 1 януари 2021
Обновен: 05:24 | 18 април 2024

Премиерът не почива, отново е на обиколка (ВИДЕО)

Влизаме в тази година с най-ниския дълг и дефицит, поясни Борис. От 1 януари към България потече азерски газ

По материала работи: Слав Велев
Премиерът не почива, отново е на обиколка (ВИДЕО)

Премиерът Бойко Борисов не почива дори и на 1 януари. Министър-председателят отново тръгна на обиколка и то още на първия ден от Новата година. Той, заедно с министъра на енергетиката Теменужка Петкова и посланика на азербайджан Наргиз Гурбанова  посетиха компресорна станция на Булгартрансгаз.

Именно от 1 януари към нас потече азерски газ.

От днес пълна диверсификация. Претенденти много, но досега никой не го е правил, каза Борисов.

От "Булгаргаз" пък поясниха, че това ще им позволи да внесат искане в КЕВР за намаление на цената на газа за януари. Поясниха, че въпреки пандемията е добра година за газовия сектор, предоговорена формула с Газпром и възстановени 200 млн. лева вече работела и газовата борса, което било голямо стъпка в либерализацията на природния газ. Не на последно място е доставката на азерския газ.

Борисов на свой ред напомни 2009 година, когато Газпром "спряло кранчето". Сега това не можело да се случи, защото сме имали алтернативи и ново ниво на сигурност на доставките. Щели сме да направим откриване когато сме готови със всичко - конектора с Гърция. Тогава щял да покани и съседите, който също като България щели да печелят от транзитните такси.

Поясни, че тази инфраструктура е 100 % на българските граждани. Турбините на компресроната станция пък били реверсивни и мощни, колкото един самолет. Били произведени от американска компания, специално за България.

"У нас много експерти, но ей толкова направено. Само кусури намират. Българите десетилетия ще ползват това, което днес стартираме", каза Борисов.

На свой ред Петкова поясни, че това, което са направили последните 2 мандата не било правено и не било лесно.

Премиерът пък поясни, че това са стотици километри тръби, а това изисквало политическа воля, усилия и умения. По думите му всички интерконектори били направени именно по време на тяхното управление.

Петкова пък напомни участието на България в терминала за втечнен газ в Александруполис.

"Ако се сметне колко делегации са посетили Баку, за да докарат газ", каза Борисов.

Посланикът на Азербайджан  поясни, че това било исторически момента в нашите отношения. Премиерът пък поиска среща с азербайджанския президент Алиев, като му прати и поздрави.

Една тежка година си отиде, каа Борисов и напомни, че България е имала БВП 3,8 % , бюджети на излишък и непрекъснато увеличавали доходите. Появата на тази пандемия създаде мног тежки условия, каза Борисов, но изтъкна, че с Ананиев направили така че да има пари за бизнеса, да има скок на доходите и 106 млн.лева всеки месец за пенсионерите

И вчера като теглихме чертата, благодарение на приходните агенции, както излиза", попита Борисов Ананиев.

Завършваме с дефицит 3,6 млрд, вместо с 5 млрд. лева., докладва Ананиев. Поясни, че ако сме нямали пандемия сме щели да завършим годината с нулев дефицит. А Борисов напомни, че това е при многото пътни проекти.

Ананиев пък поясни, че имало и с 1 % преизпълнение на приходите.

Най-правилното управление на пандемията е в България, каза Борисов и напомни, че страната ни е с най-малкият дефицит. През септември и октомври за всичко сме си подготвили пари, каза още той в отговор на всички критикари.

Влизаме в тази година с най-ниския дълг и дефицит, поясни Борисов. "И някой да излезе и да говори , че сме безотговорни и било разсипничество.", каза премиерът.

Ананиев поясни,че намаляването на дефицит, означавало, че имаме повече в резерва.

Премиерът призова да бъдем по хрисими. Изтъкна, че се строила "Струма", "Хемус", Търново - Русе, "Европа", Южната дъга.

"Обичай врага си", каза Борисов и поясни, че делата , които показват не е могъл да направи друг.

Ананиев поясни, че са осигурили всички средства за мерките и можем да сме спокойни за новата година.

Борисов пък поясни, че спасението е ваксината, а много водещи държави са с 11 % дефицит и под риск. А ние държим. Ние също можем да отидем на - 10. Но не искаме да задължаваме следващите поколения. Това се казва отговорно управление на финансите.

Борисов пък за пореден път изтъкна, че спасението е ваксината, а много водещи държави са с 11 % дефицит и под риск. "А ние държим. Ние също можем да отидем на минус 10 %, но не искаме да задължаваме следващите поколения. Това се казва отговорно управление на финансите", завърши премиерът.

След проверката на компресорната станция, цялата делегация се отби на близките археологически разкопки. Там пък ги посрещна кметът на Петрич, който се похвали, че ще правят кръговото на града, а пътят до археологическия обект ще бъде с паваж.

Поръча на Ананиев след празниците да видят какви са ни готовността при земетресения. "След като ги тресе така другите, да не вземе и нас", загрижи се Борисов.

Коментари

Новини Варна