IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
09:50 | 6 януари 2021
Обновен: 05:39 | 26 април 2024

Камчия продължава да пресъхва: Варна и Бургас точат с 1 млн. кубика по-малко

За морската столица предвидените количества са 2 млн. кубически метра

По материала работи: Слав Велев
Камчия продължава да пресъхва: Варна и Бургас точат с 1 млн. кубика по-малко

С 1 млн. кубически метра по-малко вода ще ползват жителите на Варна, а в Бургас количествата са орязани с 1,6 млн. кубика. Това става ясно от график, публикуван на сайта на Министерството на околната среда и водите за ползване на вода от значимите язовири през януари, съобщи вестник Телеграф, предаде "Монитор"

 

Така за Варна предвидените количества са 2 млн. кубически метра, при 3 млн. кубически метра през януари 2020 година. За Бургас пък намалението е още по-значително, като се предвижда за града да бъдат подадени 3,5 млн. кубика, при 5,1 млн. кубика вода през януари миналата година. Причината е значителен спад на количествата в язовир „Камчия“, който е основен източник за битово водоснабдяване. В момента във водоема има 44,484 млн. кубика, а миналата година в язовира е имало 83,930 млн. кубика. Общият обем на язовира възлиза на 233 млн. кубика, което означава, че към момента е запълнен на около 20%.

Количества

В тази връзка от екоминистерството предупреждават ВиК операторите в морските градове, че ако не се вземат мерки за доставка на вода от алтернативни източници при този режим и ако няма притоци към язовира, водата ще стигне до май 2021 година. За да не се стигне до водна криза, са предприети действия по изграждане на резервно водоснабдяване на град Бургас в кратки срокове, като проектът е на стойност приблизително 60 млн. лева.

Перник

Заради значителен спад на обема на вода в язовир „Студена“ миналата година беше въведен режим на ползването, като жителите имаха  достъп до живителната течност по график. Въвеждането на режим се наложи заради спад на обема на вода в язовира до 1,525 млн. кубически метра през януари миналата година. Тогава към жителите на града се подаваха само 0,8 млн. кубика. В момента обемът на язовира е на 80% запълнен като в него има 18,969 млн. кубика. По график този януари за перничани са осигурени 1,7 млн. кубика вода. 

От графика става ясно, че няма промяна за подаваните количества вода за София, като те ще са 13 млн. кубика. Тази година обаче за ВЕЦ „Пасарел“ се отпускат 4,6 млн. кубика, а година по-рано разрешеното количество за ползване е било 6 млн. кубика. В момента водата в язовир „Искър“ е 427 млн. кубически метра при максимален обем от 655 млн. кубика.

Коментари

Новини Варна