IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
16:15 | 13 януари 2021
Обновен: 20:06 | 22 април 2024

Колкото повече, толкова повече! Селска улица се сдоби с 14 еднакви знака

„Луксозното” трасе в село Мадан води право до гробището

По материала работи: Слав Велев
Колкото повече, толкова повече! Селска улица се сдоби с 14 еднакви знака

Снимка: Фейсбук, Монитор

 

Прясно ремонтирана уличка в монтанското село Мадан стана хит в социалните мрежи с голямото изобилие на един и същи пътен знак по нея. Наскоро асфалтираната отсечка е с дължина 360 метра, но знакът, който указва движение по път с предимство, е поставен през около 10 метра, предаде "Монитор".

При това трябва да се уточни, че пресечки между тях няма. Преброяването им пък показва, че те са точно 14. Снимките, които илюстрират „луксозното” трасе, което води до местния гробищен парк, предизвикаха много хапливи коментари в социалните мрежи. В повечето от тях ненужното изобилие от въпросния пътен знак е определено като абсурдно. Не са малко и мненията, че това си е чиста проба разхищение на средства. Справката за цените на пътните знаци обаче сочи, че те струват от 50 до 80 лева, така че за 14-те сигурно е похарчена хилядарка. А това е сума, която отдавна не впечатлява никого, стане ли дума за харчене на обществени средства.

Улицата е ремонтирана по програмата за развитие на селските райони на Европейския съюз, по която община Бойчиновци е кандидатствала с проект. Той е на стойност 1 120 000 лева, като в него са включени още четири улици в селата Мърчево, Громшин, Лехчево и Владимирово. И петте улици са с подменени водопроводи и свързват селата с републиканската пътна мрежа. Това, разбира се е похвално, но гафът с пътните знаци е факт. Кметът на община Бойчиновци Светлин Сретениев твърди, че за поставянето им отговарят проектантите. А те са избрани с легитимна обществена поръчка през 2016 година.

„Проектът на избраната софийска фирма е съгласуван и финансиран. Приемателната комисия предстои да се произнесе до месец дали трябва да бъде така”, коментира Сретениев. Той изрично уточни, че само в Мадан знаците са толкова много.  По думите му те са одобрени и от проектанта, и от финансиращия орган. Общинският кмет все пак допуска, че може да става дума и за грешка, но това ще го реши приемателната комисия. Според него възможно е също така по този начин проектантът да иска да повиши вниманието на шофьорите.

„Видях, че знаците са повече. Смятаме, че ако има някаква грешка, ще се отстрани от приемателната комисия. Няма опасност да стане катастрофа заради тях”, пък е обяснението на кмета на село Мадан Ангел Ангелов.  От КАТ - Монтана заявяват, че не са одобрявали поставянето на знаците.

 

Коментари

Новини Варна